• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Femte juli Nätet till folket!

Nätet till folket!

  • Om oss

Nätdebatten är en kamp om makten över ordet, agendan och verklighetsbilden

7 november 2019 av Henrik Alexandersson 1 kommentar

Den som vill diskutera nätfrågor nuförtiden måste ha flera tankar i huvudet samtidigt. Många aktörer driver dubbla agendor. Sådant som ur ett perspektiv kan ses som en rimlig åtgärd eller reglering kan ur ett annat få oväntade och oönskade konsekvenser. De krafter som påstås vara goda visar sig inte vara alltigenom goda – och de onda inte alltigenom onda.

Naturligtvis är det problematiskt när Facebook, Google eller staten samlar på sig allt för mycket information om människor. Naturligtvis är det problematiskt om det sprids falska nyheter som syftar till att påverka allmänna val eller destabilisera vår demokrati. Naturligtvis kan hat och hot på nätet vara ett problem.

Men man skall akta sig för att reagera reflexmässigt. Risken är att man bara ersätter ett problem med ett annat (eller flera), som möjligen är värre. Eller att man offrar ett större värde för att lösa ett mindre problem.

Ändå är det precis vad som sker. Debattörer och politiker kräver ständigt mer reglering. Traditionella media kräver att bli räddade från en ny marknad på vilken deras gamla affärsmodeller inte fungerar. Människor som får mothugg i nätdebatten upplever sig som kränkta och kräver censur.

Ta till exempel frågan om det nya stoppet för politisk annonsering på Twitter. Företaget hävdar att budskap förtjänar att spridas genom sin egen kraft istället för mot betalning. Vilket låter ädelt men är fullständigt naivt. Resultatet blir bara att etablerade partier och kandidater med en upparbetad skara följare kan fortsätta nå en bred publik genom sina vanliga postningar – medan nya och små utmanare hindras från att ge sina budskap större spridning. Inte undra på att Twitters tilltag applåderas av stora delar av etablissemanget.

Här skall man hålla i minnet att varje inskränkning av möjligheten att uttrycka sig innebär att mängden tillgänglig information som krävs för att till exempel göra ett informerat och väl genomtänkt val minskar.

Eller ta kravet på att Facebook skall faktakolla politiska annonser. Hur är det över huvud taget tänkt att gå till? Vem skall avgöra vad som är sant eller falskt? Hur skall man göra när det råder oenighet om verklighetsbilden? Och vad innebär detta för den som vill ifrågasätta »etablerade« uppfattningar, påståenden och förhållanden?

I sammanhanget bör man även ägna debattörerna en del uppmärksamhet. Många krav på reglering kommer från politiken – där man som regel ogillar att internet ger vanligt folk möjlighet att ifrågasätta, lägga sig i och framföra besvärliga åsikter. Andra krav kommer från de media som ogillar den nya konkurrensen på nätet – och som vill försvara sin makt över agendan. (Samma media som f.ö. drivit fram den absurda idén om »länkskatt« i EU.)

Så även om det som sagt finns sådant som är problematiskt med nätkulturen och dess aktörer – så bör man komma ihåg att det mycket handlar om makten över ordet, agendan och verklighetsbilden. Lite som när tryckpressen skakade om sin tids maktstrukturer. Det vill säga att många av det fria ordets gamla grindvakter blir irrelevanta.

/ HAX

Tips: På måndag den 11 november kl 18:30 drabbar Publicistklubben samman i en debatt med de svenska Facebook-cheferna. Den livesänds på PK:s hemsida och på dess Facebook-sida.

Dela

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Reddit Dela på E-post

Arkiverad under: Censur, Media, Nätkultur, Privatliv, Sociala media, Spaning, Storebror, Webben, Yttrandefrihet

Läsarkommentarer

Kommentarer

  1. Dennis Nilsson säger

    15 november 2019 kl. 20:24

    Klokt talat, HAX! Skriver under på det!

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Primärt sidofält

Nätfrihet och integritet!

Femte juli är en nätpolitisk nyhetssajt som står på internetanvändarnas sida. Läs mer.

Aktuellt från Twitter

femtejuliFemte juli@femtejuli·
40m

Tyskland stoppar EU:s ChatControl? https://femtejuli.se/2022/05/23/tyskland-stoppar-eus-chatcontrol/ via @femtejuli

Retweet on TwitterFemte juli Retweeted
echo_pbreyerPatrick Breyer #JoinMastodon@echo_pbreyer·
3h

🇬🇧Entire German government now opposes EU #ChatControl #CSAM proposal to scan all private communications for suspicious content.
Source of quote: https://www.bild.de/politik/inland/politik-inland/ministerin-faeser-frauen-werden-umgebracht-weil-sie-frauen-sind-80165048.bild.html
Photo: http://nancy-faeser.de
Read on: http://chatcontrol.eu

Retweet on TwitterFemte juli Retweeted
chaosupdatesCCC Updates@chaosupdates·
1h

Nach Justizminister und Digitalminister nun auch Innenministerin Faeser gegen die #Chatkontrolle https://www.spiegel.de/netzwelt/netzpolitik/chatkontrolle-messenger-ueberwachung-duerfte-an-deutschland-scheitern-a-61338f80-839f-4798-b8d9-180e7a5bb711

Retweet on TwitterFemte juli Retweeted
piratpartietPiratpartiet@piratpartiet·
19 maj

HAX skriver på Femte juli: EU avskaffar rätten till privat korrespondens
https://zpr.io/eDrDGXGsqrxU

Retweet on TwitterFemte juli Retweeted
edriEDRi@edri·
20 maj

➡️@edri is looking for a Communications & Media Officer! If you have:
📝drafting skills
🖊️Excellent English skills
🔎Editing skills
📂Project management skills
Apply before 12 June and join us in shaping a fair & open digital environment!
https://edri.org/take-action/careers/edri-is-looking-for-a-communications-and-media-officer-permanent-position

Prenumerera på inlägg

Loading

Senaste inlägg

  • Tyskland stoppar EU:s ChatControl?23 maj 2022
  • EU avskaffar rätten till privat korrespondens19 maj 2022
  • EU gör Europol till ett europeiskt NSA17 maj 2022
  • Granskning: Lobbykampanjen för #ChatControl12 maj 2022
  • Skarpt EU-förslag idag: Av-kryptering och granskning av alla meddelanden och all e-post11 maj 2022

Senaste kommentar

  1. Tyskland stoppar EU:s ChatControl? om EU avskaffar rätten till privat korrespondens23 maj 2022

    […] vi tidigare rapporterat vill EU av-kryptera, öppna och kontrollera innehållet i alla medborgares alla elektroniska […]

CC BY 4.0 · Logga in

  • Soundcloud
  • Youtube
  • Twitter
  • RSS