Så här kan Europaparlamentet få EU:s nye inrikeskommissionär att dra tillbaka förslaget om Chat Control 2.
En ny EU-kommission är nu föreslagen och skall frågas ut och godkännas av Europaparlamentet. Bland de nya kommissionärerna finns Österrikes finansminister Magnus Brunner – som efterträder Ylva Johansson som inrikeskommissionär, med ansvar för Chat Control 2.
Detta känns försiktigt lovande, då Österrike är ett av de länder som är kritiskt till CC2. Landets parlament har fattat ett bindande beslut om att säga nej till förslaget. I ministerrådet säger Österrikes regering nej till CC2 tillsammans med Tyskland, Polen, Estland, Luxembourg, och Slovenien.
Man kan därför anta att Brunner inte brinner för CC2 på samma sätt som Johansson. Nu gäller det att få honom att lägga förslaget på hyllan för gott.
Här är utfrågningarna i Europaparlamentet ett gyllene tillfälle. Några förslag till frågor:
- Vad tycker Brunner om det avslöjade förhållandet mellan lobbyister som tillhandahåller mjukvara för Chat Control och EU-kommissionen?
- Vad tycker Brunner om att EU-tjänstemän sitter med i EU-finansierade lobbygrupper som är aktiva i CSAM-frågan och samtidigt varit med och utformat EU-kommissionens förslag om CC2?
- Vad tycker Brunner om de vinklade opinionsmätningar om CC2 som genomförts av kommissionen och som visar rakt motsatt resultat mot nationella dito?
- Vad tycker Brunner om att kommissionen använt sig av micro targeting på X för att annonsera för CC2, på ett sätt som inte är förenligt med EU:s egna regler?
- Vad tycker Brunner om att Europaparlamentets utredningstjänst, kommissionens respektive rådets rättstjänst, EU:s dataskyddsmyndighet, FN:s människorättskommissionär och hundratals akademiker varnar för att CC2 strider mot de grundläggande mänskliga rättigheterna?
- Vad tycker Brunner om att EU-kommissionen själv i sitt förlsag (sid 13) skriver att CC2 strider mot bland annat rätten till privatliv och privat kommunikation samt yttrandefriheten – men ändå håller fast vid förslaget?
- Vad tycker Brunner om att EU:s ministerråd och COREPER 2 inte kunnat enas om CC2 trots mer än 30 förhandlingsrundor?
- Är Brunner beredd att dra tillbaka kommissionens förslag om CC2?
- Om ej, är Brunner beredd att tillmötesgå ett enigt Europaparlament – som säger nej till CC2 i alla dess bärande delar?
Mer input för möjliga frågor: Chat Control – från start till politiskt kaos »
I samband med utfrågningarna av nya EU-kommissionärer är Europaparlamentet alltid på hugget för att testa de förslagnas förmåga och åsikter. Vad gäller Brunner och Chat Control 2 är det i princip öppet mål.
Svenska ledamöter i utskottet för mänskliga rättigheter (LIBE) som får möjlighet att fråga ut Brunner är Abir Al-Sahlani (C), Evin Incir (S), Alice Bah Kuhnke (MP), Alice Teodorescu Måwe (KD), Tomas Tobé (M), Charlie Weimers (SD). Samtliga utom Incir sa nej till CC2 i EU-valet.
Parlamentets uppgift är alltså att godkänna (eller förkasta) hela den nya EU-kommissionen. Ofta leder det till att enskilda ledamöter måste bytas ut under processen.
Länkar:
• Så kan Europaparlamentet sänka Chat Control 2 »
• Sex svenska ledamöter med makt över Chat Control 2 i det nyvalda Europaparlmentet »
Relaterade texter med djuplänkar:
• Chat Control 2 i riksdagen: V+C+SD mot M+KD+L+S+MP »
• Chat Control – från start till politiskt kaos »
• Chat Control 2 vs. yttrandefriheten »
• Riksdagen röstade ja till Chat Control 2 »
Läs mer:
• Chatcontrol.se »
• Chatcontrol.eu »
• StopScanningMe.eu »
Följ oss även på X: @femtejuli
Lämna ett svar