Här är några nyckeldatum för beslutsprocessen om EU:s förslag om att granska innehållet i medborgarnas elektroniska meddelanden – Chatcontrol.
• Fredag 22 september – riksdagens EU-nämnd
Här bestäms den svenska linjen om Chatcontrol. Regeringen har legat lågt utan att vilja ta ställning. SD+C+V+MP säger enligt uppgift nej. S är positivt till Chatcontrol.
• Torsdag 28 september – EU:s ministerrådsmöte
I ministerrådet krävs att minst fyra länder som representerar minst 35% av unionens befolkning säger nej för att stoppa förslaget genom en så kallad blockerande minoritet.
Enligt uppgift säger Tyskland nej även om de tyska socialdemokraterna helst vill säga ja. Österrikes parlament har sagt nej, då Chatcontrol strider mot landets konstitution. Och företrädare för den polska regeringen säger att man tänker rösta nej. Men det räcker inte.
Nederländerna är kritiska och i såväl det franska som irländska parlamentet finns högljudda kritiska röster mot förslaget. Frågan om en blockerande minoritet kan mycket väl komma att avgöras av Sverige.
• Måndag 9 oktober – utskottsomröstning (LIBE) i Europaparlamentet
Utskottet för mänskliga rättigheter – LIBE – i Europoaparlamentet är ansvarigt huvudutskott. Det skall sammanställa övriga utskotts och sin egen åsikt om Chatcontrol. (Till exempel är utskottet för den inre marknaden – IMCO – kritiskt till flera av förslagets centrala delar.)
Den rapport som röstas fram i LIBE blir sedan huvudförslag i plenum.
• Mitten av oktober – omröstning i Europaparlamentets plenum
Vecka 42 (16-19 oktober) är det tänkt att Europaparlamentets plenum skall rösta om Chatcontrol. Det är här parlamentets linje slås fast.
Det är värt att notera att det även kan läggas nya ändringsförslag i plenum.
• Trilog
Om ministerrådet och parlamentet skulle komma fram till exakt samma sak är det klappat och klart. Men man kan redan nu notera att så inte blir fallet.
Därför går EU-kommissionen, ministerrådet och Europaparlamentet in i förhandlingar bakom slutna dörrar, en så kallad trilog.
Utfallet av denna skall sedan godkännas eller förkastas av både ministerrådet och parlamentet. Misslyckas detta går man in i en ny trilog. Om man inte lyckas komma överens efter tre försök skickas förslaget tillbaka till kommissionen för omarbetning eller för att gå i papperskorgen.
Processen är känslig och det hela kan dra ut på tiden – kanske ända in i nästa års EU-valrörelse.
Läs mer:
• Chatcontrol.se »
• Chatcontrol.eu »
• Allt du behöver veta om #ChatControl »
• StopScanningMe.eu »
• Använd denna mail-robot för att protestera mot förslaget om Chatcontrol »
Följ oss även på Twitter: @femtejuli
Lämna ett svar