Äntligen har EU-kommissionens förslag om att granska innehållet i alla våra elektroniska meddelanden fått genomslag i den svenska debatten. I denna bloggpost listar vi texter och andra resurser om Chat Control för intresserade, aktivister och journalister.
• Vad är Chat Control?
Förslaget heter formellt »Proposal for a regulation of the European Parliament and of the Council laying down rules to prevent and combat child sexual abuse COM/2022/209« även förkortat CSAR.
Syftet är att övervaka och granska innehållet i alla medborgares elektroniska meddelanden – för att med hjälp av AI identifiera kända och tidigare okända bilder på sexuella övergrepp mot barn – samt att identifiera försök till sexuella kontakter med barn (grooming) i textmeddelanden, IP-telefoni, chattar m.m.
Förslaget föreskriver även en 17-årsgräns för meddelande-appar – och ett förbud mot meddelande-appar som inte respekterar detta.
Lagstiftningsdokument:
• Kommissionens förslag »
• Legislative Observatory »
• Vad är problemet med Chat Control?
Kritiken går främst ut på att förslaget leder till massövervakning av alla människors elektroniska kommunikationer. Syftet och omfattningen kan sedan lätt utökas.
Förslaget strider mot vad de mänskliga rättigheterna har att säga om rätten till privatliv och privat korrespondens. Dessa rättigheter är inskrivna i FN:s och EU:s stadgor om de mänskliga rättigheterna, Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna och Sveriges grundlag.
EU-domstolen har redan upphävt ett snarlikt direktiv – datalagringen (som går ut på att samla metadata om alla elektroniska kommunikationer). Enkelt uttryckt har domstolen slagit fast principen: Övervaka dem som misstänks för brott, inte alla andra, hela tiden.
EU-kommissionen skriver själv i sitt förslag (sid 13) att det begränsar användarnas möjlighet att kunna utöva sina grundläggande rättigheter som rätten till privatliv och privat kommunikation samt yttrandefriheten. Man nämner även ”informationsfriheten” och skyddet för personuppgifter. Ändå väljer man att lägga fram förslaget.
• Stop Scanning Me »
• ChatControl.eu »
• ChatControl – granskning av EU-kommissionens förslag
• EU-kommissionen: Övervakning är viktigare än mänskliga rättigheter »
• Why chat control is so dangerous »
• UN Human Rights Commissioner warns against chat control »
• Chat Control i den svenska debatten
Det har varit lång startsträcka för frågan i Sverige. Men nu tycks det ha lossnat. Bidragande kan ha varit VPN-operatören Mullvads massiva reklamkampanj mot Chat Control och en serie ledartexter i Svenska Dagbladet:
• Mattias Svensson: Chat control måste stoppas »
• HAX: Var står svenska partier i frågan om Chat Control? »
Dessutom hade TV4:s morgonprogram en lång och grundlig genomgång av Chat Control, med Emanuel Karlsten.
Ett avgörande ögonblick var när SvD:s ledarpod ordnade en diskussion mellan ansvarig EU-kommissionär Ylva Johansson och IT-säkerhetsexperten Karl Emil Nikka – i vilken det blev uppenbart att Johansson inte vet vad hon talar om och inte har förstått vad hon själv föreslår.
Vid ett tillfälle frågade programledaren Andreas Ericson kommissionären om källor fortfarande kommer att kunna tipsa SvD på ett säkert och anonymt sätt genom meddelande-appen Signal. Ylva Johansson svarade ja. Ericson frågade då hur det då kan vara att den som sprider olagligt material inte skulle kunna använda samma app för sina syften. Johansson hade inget svar.
Således kräver Chat Control att man bryter krypteringen för alla meddelandetjänster – även sådana som används för helt legitima syften som journalistik, av visselblåsare, själasörjare, terapeuter, läkare etc.
K.E. Nikka lyckades då driva hem poängen att inte ens EU-kommissionen kan knäcka end-to-end-krypterade meddelanden / totalsträckskryptering (GPG), vilket är vad många som sprider olagligt material med barn använder. Ändå kräver kommissionen just detta i sitt förslag på sidan 29-30. (Se även KEN:s Twitter.)
Vad Ylva Johanssons förslag däremot gör är att kräva att alla vanliga meddelandetjänster / appar bryter sin egen kryptering, vilket gör alla människors elektroniska kommunikation övervakad och mindre säker. Utan att man för den sakens skull kommer åt det problem förslaget är tänkt att lösa.
Andra intressanta medieinslag är till exempel SR P1 Morgon den 27/3. I del ett hör vi Mullvads VD Jan Jonsson kritisera förslaget om Chat Control – och i del två kommissionär Johansson försvara det. Åter blir det uppenbart att Ylva Johansson inte vet vad hon talar om.
Efter detta har dammluckorna öppnats och bl.a. Aftonbladet, NWT, Borås Tidning och Uppsala Nya Tidning kritiserar förslaget.
I politiken var Sverigedemokraten och ledamoten av Europaparlamentet Charlie Weimers först ut med att säga nej till Chat Control. Även Centerpartiet säger nej.
Uppdatering 5/4: Vänsterpartiet säger också nej.
Uppdatering 31 mars: Regeringen och Socialdemokraterna säger ja till Chat Control.
Uppdatering 18 april: Moderaterna i Europaparlamentet säger nej, men regeringen säger fortsatt ja.
Uppdatering 18 april: Miljöpartiet säger nej till Chat Control i sin nuvarande form.
Uppdatering 19 april: Regeringen säger varken ja eller nej till Chat Control.
Och medias intresse är just nu stort, vilket är till hjälp för att driva på politiken. Så att detta inte blir ännu ett fall där vi ställs inför fullbordat faktum, som i tryckfrihetsfrågan nyligen.
• Vad händer nu?
Både EU:s ministerråd och Europaparlementets utskott arbetar just nu med Ylva Johanssons Chat Control.
I ministerrådet säger Tyskland och Österrike nej till Chat Control. Flera andra länder är tveksamma. Sverige har inte intagit någon position, vilket kan bero på att regeringen vill hålla sig neutral i sin roll som ordförandeland.
Det finns ännu ingen blockerande minoritet i ministerrådet. För en sådan krävs antingen 13 medlemsstater eller minst fyra medlemsstater som representerar minst 35% av EU:s befolkning.
I Europaparlamentet ligger frågan nu hos utskottet för mänskliga rättigheter, LIBE (som samlar andra utskotts rapporter om förslaget). 14 april är det stopp för ändringsförslag i LIBE och den 19 maj kommer man att votera om utskottets slutliga rapport. Därefter läggs den fram för hela parlamentet som kommer att rösta om den (och ytterligare eventuella ändringsförslag) under sommaren eller hösten.
Därefter uppstår förhandlingar mellan rådet, parlamentet och kommissionen – bakom stängda dörrar i en så kallad trilog. Om enighet uppstår skall resultatet slutligen klubbas en gång till i rådet och parlamentet. Om man inte kommer överens eller om rådet eller parlamentet röstar nej till det slutliga förslaget går frågan tillbaka till kommissionen. Totalt har kommissionen tre försök på sig att få igenom ett förslag som alla kan acceptera – annars faller förslaget helt. (Om kommissionen inte ger upp innan dess.)
Om ministerrådet och Europaparlamentet kommer överens direkt kan Chat Control vara klubbad och klar till hösten. Men om frågan går i långbänk kan den mycket väl spilla över till EU-valrörelsen våren 2024. Vilket de flesta politiska partier vill undvika.
• Kampen mot Chat Control fortsätter
Nu gäller det att hålla frågan levande och trycket uppe. Helst tillräckligt länge för att göra den till en EU-valfråga.
Följ utvecklingen genom att prenumerera på våra bloggposter (se högerspalten) och genom att följa oss på Twitter där vi heter @femtejuli.
Nedan en vägg med matnyttiga länkar. Därefter ett par videos och podcasts som vi gjort om Chat Control.
Lagstiftningsdokument:
• Kommissionens förslag »
• Legislative Observatory »
Relaterade länkar:
• Stop Scanning Me »
• ChatControl.eu »
• ChatControl – granskning av EU-kommissionens förslag
• EU-kommissionen: Övervakning är viktigare än mänskliga rättigheter »
• Why chat control is so dangerous »
• PP: EU-kommissionär Ylva Johansson ljuger om #ChatControl »
• ChatControl – nu är det skarpt läge i EU, men regeringen vill inte tala om saken »
• UN Human Rights Commissioner warns against chat control »
• Regeringen föreslår 18-årsgräns för meddelande-appar
• ChatControl – detta händer i ministerrådet »
• EU:s ministerråd vill kontrollera allt du gör på nätet
• ChatControl: EU-kommissionen duckar alla jobbiga frågor »
• Granskning: Lobbykampanjen för #ChatControl »
TL;DR:
• ChatControl / CSA Regulation – enkelt förklarad »
Några av våra produktioner på Youtube och Soundcloud nedan. Det är fritt fram att citera, dela och kopiera innehållet med eller utan hänvisning till källan (CC0).
• Chat Control – på djupet
• EU: Övervakning är viktigare än mänskliga rättigheter
• Skilj på övervakning och massövdervakning
Aldineyer säger
Det skulle vara intressant att se hur Estland ställer sig i frågan. De har hittills varit mycket framåtblickande.