• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Femte juli Nätet till folket!

Nätet till folket!

  • Om oss

Datalagring även för meddelandeappar och sociala media?

22 januari 2020 av Henrik Alexandersson Lämna en kommentar

Säkerhetspolisen och regeringskansliet har idag haft en smått förvirrad kommunikation om datalagring, genom media.

Först ut var Säpo-chefen Klas Friberg, i DN:

»Ett nytt EU-direktiv ger medlems­staterna möjlighet att låta brottsbekämpande myndigheter få tillgång till information från meddelandetjänster i appar och sociala medier. Men ett förslag som bereds i Regeringskansliet innebär att Sverige nu avstår från den möjligheten. Konsekvensen blir att svenska brottsbekämpande myndigheter kommer att sakna viktiga och moderna verktyg för att hantera terroristbrott, spioneri och annan allvarlig brottslighet. Regeringen måste nu skyndsamt utreda frågan.«

Sedan var det dags för digitaliseringsminister Anders Ygeman i SR:

»– Jag delar i grunden säkerhetspolisens bedömning att kommunikationstjänster som liknar sms och andra, ska omfattas av dagens reglering, säger han.« (…)

»– Jag tror att det finns ett missförstånd, mellan regeringskansliet och säkerhetspolisen i vilken lagstiftning du kan reglera den här möjligheten, där Säkerhetspolisen menar att det här bör gå att reglera inom ramen för EU-kodexen, och där regeringskansliets uppfattning är att det här inte räcker, utan att du också måste ändra inhämtningslagen, och då får vi sätta oss ner mellan regeringskansliets och säkerhetspolisens jurister, för att se hur vi bäst kan lösa det.«

Enkelt uttryckt: Både Säpo och regeringen är överens om att datalagringen även bör omfatta meddelandeappar och sociala media.

Hur det skall gå till är dock oklart. Plattformar som Facebook lagrar förvisso radan allt användarna gör. Men hur det skall gå till att få alla olika meddelandeappar med i datalagringen framgår inte.

Sedan är frågan om det alls behövs. Vi har redan den vanliga datalagringen – som lagrar data om alla svenskars alla telekommunikationer, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar, mobilpositioner med mera. Snart får vi även hemlig dataavläsning. Vilket innebär att myndigheterna kan bereda sig tillgång till misstänkta personers (m.fl.) smartphones, plattor, datorer m.m. – där de dels kan undersöka allt innehåll (filer, bilder, videos, ljud, kontakter, meddelanden etc.); dels använda kamera och mikrofon för övervakning; dels se allt som görs på enheten i realtid; dels  dels läsa meddelanden som sänds via appar innan de krypterats eller efter att de avkrypterats.

Myndigheterna har alltså redan mycket omfattande tillgång till både icke-misstänktas och misstänktas kommunikationer. Nu vill man utvidga detta till att gälla alla svenskars alla meddelanden via appar. Man tänker uppenbarligen inte ge sig förrän man har kontroll över alla folkets kommunikationer.

Vilket är ett uttryck för att våra politiker betraktar hela svenska folket som potentiella skurkar och terrorister – som ständigt måste övervakas och kontrolleras. Vilket står i kontrast till Europakonventionen om skydd för de de mänskliga rättigheterna – som slår fast att den som inte är misstänkt för brott har rätt till privatliv och privat korrespondens. Och i kontrast mot EU-domstolens principbeslut om att staten inte får bedriva urskiljningslös övervakning av hela folkets telekommunikationer utan misstanke om brott.

Länkar:
• DN Debatt: ”Regeringsnej till EU-direktiv gör Säpos arbete svårare” »
• SR: Säpochefen kritiserar regeringsförslag »
• SR: Ygeman – det råder ett missförstånd »

Uppdatering: Efter att ha ägnat en stor del av dagen till att rota i EU-dokument och att försöka förstå Säpo-chefens utspel – så får jag nog hålla med digitaliseringsminister Ygeman om att Säpo tycks ha missuppfattat saken. Eller så är det ett märkligt PR-utspel med oklart syfte. Men någon egentlig substans bakom Klas Fribergs uttalanden är svåra att finna.

Dela

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Reddit Dela på E-post

Arkiverad under: Datalagring, EU, Hemlig dataavläsning, Övervakning, Privatliv, Rättssäkerhet, Sociala media, Storebror, Sverige Taggad som: Säpo, Ygeman

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Primärt sidofält

Nätfrihet och integritet!

Femte juli är en nätpolitisk nyhetssajt som står på internetanvändarnas sida. Läs mer.

Aktuellt från Twitter

femtejuliFemte juli@femtejuli·
13h

EU avskaffar rätten till privat korrespondens | "Vill vi verkligen att allt vi skriver, säger och sänder till varandra skall granskas? Litar vi verkligen på att maskiner och algoritmer kan göra en rimlig analys av våra meddelanden? https://femtejuli.se/2022/05/19/eu-avskaffar-ratten-till-privat-korrespondens/ via @femtejuli

femtejuliFemte juli@femtejuli·
13h

EFF and Other Civil Society Organizations Issue Report on Danger to Digital Rights in Ola Bini Trial https://www.eff.org/de/deeplinks/2022/05/eff-and-other-civil-society-organizations-issue-report-danger-digital-rights-what via @eff

femtejuliFemte juli@femtejuli·
16h

EU avskaffar rätten till privat korrespondens #ChatControl2 https://femtejuli.se/2022/05/19/eu-avskaffar-ratten-till-privat-korrespondens/ via @femtejuli

Retweet on TwitterFemte juli Retweeted
chaosupdatesCCC Updates@chaosupdates·
18 maj

The mathematical reality of encryption: If we allow a surveillance tool to target one set of content, it can easily be aimed at another. The uncomfortable truth is: Anti-CSAM surveillance doesn’t work https://www.wired.com/story/eu-law-scan-phones-abortion-texts/ #chatcontrol

Retweet on TwitterFemte juli Retweeted
StatewatchEUStatewatch@StatewatchEU·
17h

Council of Europe: Commissioner calls on UK not to extradite Julian Assange

"Allowing Assange’s extradition would have a chilling effect on media freedom, could ultimately hamper the press in performing task as purveyor of information & public watchdog"

https://www.coe.int/en/web/portal/-/commissioner-calls-on-uk-government-not-to-extradite-julian-assange

Prenumerera på inlägg

Loading

Senaste inlägg

  • EU avskaffar rätten till privat korrespondens19 maj 2022
  • EU gör Europol till ett europeiskt NSA17 maj 2022
  • Granskning: Lobbykampanjen för #ChatControl12 maj 2022
  • Skarpt EU-förslag idag: Av-kryptering och granskning av alla meddelanden och all e-post11 maj 2022
  • Ny belgisk datalagring kan förbjuda meddelandeappar som Signal10 maj 2022

Senaste kommentar

  1. Ulrik T om EU avskaffar rätten till privat korrespondens19 maj 2022

    Du ska se att vissa utvalda kommer slippa det här så det är därför dom röstar igenom det..

CC BY 4.0 · Logga in

  • Soundcloud
  • Youtube
  • Twitter
  • RSS