Det är fortfarande möjligt att stoppa Chatcontrol i ministerrådet. Här spelar den svenska riksdagens EU-nämnd en viktig roll.
Den 28 september är det tänkt att EU:s ministerråd (medlemsstaterna) skall bestämma sig om Chatcontrol – som är EU-kommissionens förslag om att granska innehållet i medborgarnas elektroniska meddelanden.
Om minst fyra länder med minst 35% av EU:s befolkning säger nej uppstår en blockerande minoritet – varpå förslaget går tillbaka till EU-kommissionen (eller faller helt).
Om Tyskland gör som majoriteten i landets röd-gul-gröna regering vill, om man får tro polska regeringstjänstemän och om Österrike följer sitt parlaments besked – då närmar vi oss 30% av EU:s befolkning för ett nej.
Chatcontrol har även stött på viss patrull i Nederländerna samt i det irländska och franska parlamentet. I de flesta EU-länder har parlamentet dock inte direkt makt över sina regeringar i EU-frågor.
Men det har den svenska riksdagen, i EU-nämnden. Här skall den svenska linjen slås fast inför ministerrådsmötet den 28 september.
Sveriges röst är viktig, eftersom en blockerande minoritet är inom räckhåll.
Förra gången riksdagens EU-nämnd diskuterade frågan slutade det i ett demokratiskt haveri. Man gav grönt ljus utan varesig föredragning, frågor eller diskussion. Och den regeringspromemoria (från den rödgröna regeringens tid) som finns bortser från allt som är problematiskt med Chatcontrol.
Därför är det nu dags att börja jobba för ett nej till Chatcontrol i EU-nämnden.
SD, C, MP och V säger numera nej. Socialdemokraterna säger ja. Och bland regeringspartierna – M+KD+L – är man splittrade. (Bland annat säger M i Europaparlamentet nej.)
Det kan alltså bli ett nej i EU-nämnden, vilket i sin tur vore ett viktigt steg mot en blockerande minoritet i EU:s ministerråd.
Men för att det skall ske krävs att frågan blir het igen – att media är på, att olika samhällsdebattörer plockar upp debatten och att folk protesterar. (Skriv till dina politiker med detta mail-verktyg.)
72% av svenska folket säger redan nej till Chatcontrol. Ett 20-tal av tidningarnas ledarsidor säger nej och ingen ledarsida stöder förslaget. Så man kan med fog säga att ”den allmänna opinionen” ogillar förslaget.
Chatcontrol går att stoppa – om vi lägger manken till.
Relaterat:
• Chat Control – ett demokratiskt haveri »
Läs mer:
• Chatcontrol.se »
• Chatcontrol.eu »
• Allt du behöver veta om #ChatControl »
• StopScanningMe.eu »
• Använd denna mail-robot för att protestera mot förslaget om Chatcontrol »
Följ oss även på Twitter: @femtejuli
Lämna ett svar