I Svenska Dagbladet och i ett svar på en riksdagsfråga meddelar justitieminister Gunnar Strömmer (M) att regeringen inte kommer att ha någon åsikt om Chat Control innan det är för sent.
Enkelt uttryckt vill regeringen inte tycka något om EU-kommissionens förslag om att granska innehållet i våra elektroniska meddelanden – förrän efter halvårsskiftet, då det svenska EU-ordförandeskapet avslutas för denna gång.
Problemet är att då är det för sent. Redan den 8-9 juni skall ministerrådet slå fast sin generella inställning till Chat Control.
Låt oss börja med Svenska Dagbladets intervju med justitieministern:
»– Det här är ett förslag från kommissionen som nu ska förhandlas mellan medlemsstater, där vi i vår roll som ordförande i EU ganska neutralt ska ta kommissionens förslag och försöka föra det framåt i ministerrådet, där det utan tvekan finns väldigt starka uppfattningar som drar åt olika håll.«
Detta är visserligen ett nobelt förhållningssätt. Men det är inte så det fungerar. Medlemsstater driver oftare än inte sin linje som ordförandeland i EU. Se bara på det nyligen avslutade franska ordförandeskapet.
Och viktigare: Detta handlar om grundläggande mänskliga rättigheter som de fastslås i FN:s och Europarådets konventioner om de mänskliga rättigheterna, i EU:s egen människorättsstadga och i den svenska grundlagen.
Det borde med andra ord inte finnas så mycket att förhandla om.
EU:s ministerråd måste rimligen rätta sig efter unionens egen rättighetsstadga – som är en del av EU:s fördrag. Vilket känns som en rimlig linje för ordförandelandet att driva.
Över till riksdagen. Där har centerpartisten Niels Paarup-Petersen ställt en skriftlig fråga om Chat Control till justitieministern. Ur svaret:
»Jag är väl medveten om både det som talar för och det som talar mot förslaget. Uppgiften som ordförande i EU innebär att vi ansvarar för förhandlingsarbetet.
I den rollen ingår att neutralt arbeta för att få till stånd en inriktning som en kvalificerad majoritet av medlemsstaterna kan ställa sig bakom. I det arbetet är det också viktigt att klargöra de rättsliga och tekniska förutsättningarna för förslaget.«
Samma sak igen.
Man skall kanske vara tacksam för att regeringen inte längre säger ja till Chat Control rakt av, även om Strömmer mumlar i skägget.
Och man kan visserligen hoppas att Sverige säger nej till Chat Control när det svenska ordförandeskapet är över. Men då är det som sagt i princip för sent. (Not: Vid halvårsskiftet tar Spanien över EU-ordförandeskapet.)
Samtidigt verkar det som om regeringen börjar förstå problemet. Frågan är till vilken nytta, om man ändå inte tänker göra något i tid.
Regeringen kan bättre, om den vill.
Läs mer om Chat Control:
• Chatcontrol.se – med en omfattande FAQ och omvärldsbevakning »
• 5JS: Allt du behöver veta om Chat Control »
Ann säger
Det passar de svenska nickedockorna perfekt. Det är svensk linje att införa global teknokrati a la 4ir.
Mänskliga rättigheter är bara störande. Sätt det i perspektiv av att de överlämnar svensk tid suveränitet till WHO (där regeringen inte heller deklarerar ngn ståndpunkt) och driver på för medicinsk apartheid med id2020.
Kriminalisering av journalistik.
Mm.
Daniel W säger
bra att ni inte släpper denna pucken.