Utan föredragning, diskussion eller frågor släppte riksdagens EU-nämnd igenom ett förslag som uttryckligen inskränker våra grundläggande mänskliga rättigheter.
Så här gick det till när EU-nämnden, fredag den 2 december 2022, gav fortsatt grönt ljus till EU-kommissionens förslag om att granska innehållet i alla människors elektroniska meddelanden, Chat Control:
»Anf. 210 ORDFÖRANDEN:
(…) Vi går vidare till dagordningspunkt 6, Förordning om att förebygga och bekämpa sexuella övergrepp mot barn. Det är en lägesrapport och en informationspunkt.
Anf. 211 Justitieminister GUNNAR STRÖMMER (M):
Herr ordförande! Det här är en utomordentligt viktig fråga. För tids vinnande skulle jag dock vilja hänvisa till det skriftliga underlaget.
Anf. 212 MATILDA ERNKRANS (S):
Det här är en jätteviktig fråga, och jag hoppas att regeringen tar med sig frågan och arbetar aktivt och klokt.
Anf. 213 ORDFÖRANDEN:
Med understrykande av vikten från alla parter tackar vi för informationen.
Det var raskt marscherat. Speciellt med tanke på att EU-kommissionen själv, uttryckligen medger (sid 13) att förslaget inskränker medborgarnas rätt att utöva sina grundläggande mänskliga rättgiheter. Vilket är en allvarlig sak.
Inga invändningar. Inga frågor. Ingen diskussion.
Det är fullt möjligt att ingen läst pappren. Eller att ingen förstått vad de innehåller eller orkat tränga igenom förslaget. Sådant är tyvärr inte ovanligt, speciellt inte när det gäller snåriga EU-ärenden.
Det är också möjligt att ledamöterna reagerade känslomässigt istället för att tänka. Vem är inte mot övergrepp på barn? Och detta är ett förslag mot övergrepp på barn. Alltså är man för – utan att varken läsa eller förstå förslaget.
En annan möjlighet är att man velat släppa igenom detta ärende så snabbt som möjligt, för att regeringen vill att vi skall framstå som ett duktigt, opartiskt ordförandeland i EU.
Ytterligare en möjlighet är att någon som tar fram underlag för EU-nämndens beslut läst men inte förstått. Eller någon liknande brist inom regeringskansliet.
Man kan också tänka sig att någon, av något skäl ville hålla frågan om Chat Control under radarn.
Om den alls har varit medveten om frågan, då vill regeringen inte ha någon ny FRA-strid. Absolut inte.
En sak är dock uppenbar: Ärendet har inte beretts under rimligt öppna demokratiska former, än mindre föregåtts av någon offentlig debatt.
Detta är slapp, slentrianmässig maktutövning. Och beteendet är inte unikt för denna regering och riksdag. I förfärande stor utsträckning är det så här det går till. På alla nivåer.
Koppla detta till EU:s snåriga beslutsprocess och demokratiska underskott och det är inte att undra över att svenska folket gång på gång ställs inför fullbordat faktum – när det ur till synes tomma luften plötsligt uppstår ny EU-lagstiftning som ”ingen” tidigare hört talas om.
Det är möjligt att regeringen och Socialdemokraterna nu börjar inse att de har fattat ett förhastat beslut om Chat Control. Men att prestige hindrar dem från att rätta till saken.
Det vore inte första gången.
Läs mer om Chat Control:
• Chatcontrol.se – med en omfattande FAQ och omvärldsbevakning »
• Allt du behöver veta om Chat Control »
(Bilden från EU-nämnden ovan är en arkivbild, från Riksdagen.)
Henrik Alexandersson säger
EU-nämndens skriftliga underlag. Men inte hos någon ledamot ringer några varningsklockor.
»6.Förordning om att förebygga och bekämpa sexuella övergrepp mot barn
Vilken typ av behandling förväntas i rådet: Lägesrapport
Ansvarigt statsråd: Gunnar Strömmer
Förslagets innehåll: En lägesrapport kommer att presenteras rörande arbetet med förslaget till förordning om fastställande av regler för att förebygga och bekämpa sexualbrott mot barn.
Förslaget till förordning består av två huvudsakliga delar. I en första del innebär förslaget bl.a. skyldigheter för värdtjänster och interpersonella kommunikationstjänster att genomföra riskbedömningar och att rapportera sexuella övergrepp mot barn som de får kännedom om.
Förslaget innebär också befogenheter för nationella myndigheter att utfärda förelägganden som innebär att sexuellt övergreppsmaterial och kontakt med barn (s.k. grooming) ska spåras, tas bort eller blockeras samt vissa befogenheter när det gäller utredning och genomförande av åtgärder.
När det särskilt gäller spårningsordrar är förslaget teknikneutralt och innebär att både tidigare känt och nytt material samt kontakter med barn i sexuella syften ska eftersökas, oavsett den teknik som tillämpas för en tjänst i onlinemiljön. För leverantörer som brister i sina skyldigheter enligt förordningen ska sanktioner kunna utfärdas.«