En knapp månad till deadline: Ännu inget förslag om hur EU:s upphovsrättsdirektiv skall bli svensk lag

Den 7 juni skall EU:s nya upphovsrättsdirektiv vara implementerat i medlemsstaternas lagstiftning.

I Sverige händer… ingenting. Justitiedepartementet hade en runda med samråd med olika intressenter (främst upphovsrättsindustrin) förra året. Men några konkreta förslag har inte setts till.

Detta lär ha en del att göra med att EU-kommissionen inte presenterat sina riktlinjer för implementeringen. Skälet för detta är en smula suspekt. Det hänger samman med att Polen överklagat artikel 17 (tidigare artikel 13) – det vill säga den artikel som kommer att medföra uppladdningsfilter – till EU-domstolen.

EU-kommissionen presenterade först sina tankar om hur detta skall gå till för domstolen. Det föll dock inte i god jord hos Big Media och Big Entertainment. Därför finns det goda skäl att anta att kommissionen idag inte längre står för sina tidigare ståndpunkter. Detta har noterats av EU-domstolen, vilket lett till att domstolens generaladvokat har skjutit fram sitt yttrande i fallet med tre månader. Man hoppas att EU-kommissionens position skall ha klarnat till mitten av augusti.

Dock har ett antal medlemsstater gått i förväg och redan implementerat direktivet eller lagt fram förslag till hur direktivet kan införlivas i nationell lagstiftning.

Från detta kan vi göra vissa antaganden om hur den svenska lagen kan komma att se ut.

Uppladdningsfilter

En lösning som lagts fram (t.ex i Österrike) är att ge plattformarna möjlighet att teckna licensavtal med de stora medie- och nöjesbolagen – och att använda uppladdningsfilter för övrigt material. Vilket lämnar användarna i osäkerhet om den länk, bild eller text de vill dela kommer att vara delbar eller ej.

Hur licensiering skall gå till, med tanke på att världen är så mycket större än EU, är fortfarande oklart.

Som vi tidigare konstaterat kommer uppladdningsfilter att leda till att allt som alla laddar upp kommer att inspektras, analyseras och i förekommande fall censureras – av maskiner. Uppladdningsfilter saknar dessutom förmåga att ta hänsyn till kontext, vilket kommer att leda till att även material som borde släppas igenom (memes, satir, kritik, debatt m.m.) kommer att stoppas.

Dock finns en liten ljuspunkt i fallet Österrike. Piratpartiet rapporterar:

»Eftersom risken för falska positiv ökar ju mindre det material som körs igenom ett uppladdningsfilter är så föreslår lagen att man ska ha en storlekströskel för uppladdningsfiltrens aktivering. Förslaget är att icke-kommersiella uppladdningar som är kortare än 20 sekunder (video/ljud), 1 000 tecken (text) eller 250 kB (bilder) inte ska gå igenom uppladdningsfiltren utan publiceras direkt.«

Länkskatt

Här tycks utvecklingen gå mot något slags kollektiva licensförhandlingar som förväntas leda fram till att plattformarna tvingas betala en klumpsumma till medias och nöjesindustrins organisationer och insamlingssällskap. Tidningsutgivarna och STIM kommer säkert att välkomna en sådan lösning.

Detta kommer dock att missgynna små aktörer som mindre publikationer, alternativmedia och oberoende artister – som kan komma att missgynnas såväl ekonomiskt (jämfört med Big Media / Entertainment) och minska deras synlighet i sociala medias flöden.

Länkar:
• Communia:  DSM Directive implementation update: With one month to go it is clear that the Commission has failed to deliver »
• Piratpartiet: Österrike lägger fram förslag till implementering av upphovsrättsdirektivet »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.