EU:s ministerråd vill utöka Chat Control med lagring av metadata och blockering av sökresultat. Flera medlemsstater vill se fortsatt frivillig scanning av meddelanden istället för obligatorisk.
Vid det senaste ministerrådsmötet med unionens inrikes- och justitieministrar föreslogs en rad förändringar i det framlagda förslaget om Chat Control. Ett axplock:
Man vill att förslaget endast skall omfatta ”number-independent interpersonal communications services”. Vilket bör betyda att man undantar tjänster som är kopplade till ett telefonnummer, som SMS. (Möjligen undantas även Skype-kommunikationer i de fall användaren kopplat ett fysiskt Skype-telefonnummer till sin tjänst.)
Definitionen av ”relevant information society services” utökas till att även omfatta sökmotorer. Vilket kan ha bäring på de nya artiklarna (18a, b & c) om blockering och av-listning av innehåll.
Definitionen av ”användare som är barn” (17 år) stryks till förmån för ”barn” (18 år). Vilket i sammanhanget lär betyda en höjning av den föreslagna åldersgränsen för meddelande-appar till 18 år.
Den tidsperiod tjänsterna har på sig att meddela en användare att ett meddelande (eller annat innehåll) har flaggats utökas från tre till sex månader, med möjlighet till förlängning.
När innehåll rapporteras skall det även anges ”unique identifiers of the user” och metadata, tidsstämpel och portnummer.
En ny artikel (13a) införs om ”emergency reporting”. Borttagningsorder (4:1) och blockering (16:1) skall respektera nationella lagliga krav. Anmält material skall tas bort inom 24 timmar (tidigare 1 timma). En ny artikel (14a) sätter upp fler regler för ”cross-border removal orders”.
Några ändringar vad gäller kärnan i kritiken mot Chat Control – spårningsorder med genomsökning av användarnas kommunikationer – finns dock inte i ministerrådets dokument.
Enligt uppgift vill ett antal medlemsstater (bl.a. Frankrike, Italien och Ungern) att den nuvarande lagstiftningen – som tillåter frivilligt eftersökande av innehåll med sexuella övergrepp mot barn – blir permanent, hellre än att obligatorisk Chat Control införs. Även Tyskland skulle hellre se en ”permanent laglig grund” för frivillig eftersökning. EU-kommissionen motsätter sig detta.
Det tycks dessutom ha dykt upp en diskussion om hur man skall förhålla sig till tecknade och datorgenererade bilder, då lagstiftningen skiljer sig mellan medlemsstaterna.
EU-kommissionen vill ha ”reasonable transparency obligations” för uppföljning om i vilken mån Chat Control leder till brottsutredningar. Sverige, Österrike och Danmark säger nej till detta. Slovakien och Tyskland uttrycker tveksamhet.
Några medlemsstater vill ta bort kravet på att de myndigheter (Ylva Johanssons felaktigt påstådda ”domstol”) som beslutar om övervakningen skall vara oberoende från nationellt inflytande och instruktioner.
I Tyskland fortsätter bråket inom regeringen. Inrikesministern (SPD, som har förslaget på sitt bord) vill ha Chat Control. De gröna och liberalerna (FDP) säger nej och hänvisar till regeringens koalitionsfördrag. Justitieministern (FDP) är uttalad motståndare till förslaget och digitaliseringsministern (FDP) säger att client-side-scanning är en röd linje som absolut inte får passeras.
Så långt vad vi uppsnappat hitintills. Med reservation för eventuella missförstånd eller språkförbistring. Informationen i källorna nedan är vad som gäller.
Nästa möte med inrikes- och justitieministrarna sker den 8-9 juni. Det är det sista mötet med Sverige som ordförandeland. (Så därefter kanske Sverige kan ha något slags åsikt i frågan.)
Länkar:
• Ministerrådets senaste ändringsförslag (PDF) »
• EU-Kommission lehnt freiwillige Chatkontrolle ab »
• EU-Staaten verhandeln über Chatkontrolle, Netzsperren und Suchmaschinen »
• Massenüberwachung: Wissing kündigt Veto bei der Chatkontrolle an »
Europaparlamentet:
• Chat Control – LIBE-rapportör vill lagra metadata
• Chat Control lead negotiator proposes to add “voluntary detection orders” and metadata scanning »
Läs mer:
• Chatcontrol.se »
• Chatcontrol.eu »
• Allt du behöver veta om #ChatControl »
• StopScanningMe.eu »
Följ oss även på Twitter: @femtejuli
Lämna ett svar