Chatcontrol får grönt ljus – alla meddelanden kan kontrolleras

I går hölls den avslutande trialog-förhandlingen om Chatcontrol I EU – som öppnar för operatörerna att avkryptera och kontrollera innehållet i alla meddelanden och all e-post i jakt på barnporr och grooming riktad mot underåriga.

Vilket i praktiken leder till att alla dina elektroniska kommunikationer kan komma att granskas och i förekommande fall översändas till en privat organisation i USA, för vidare överföring till polisen.

Även den som är oskyldig har allt att frukta, då denna analys kommer att göras av maskiner som varken begriper kontext eller skillnaden mellan oskyldiga semesterbilder och barnporr. Erfarenheter visar att 86% av alla sådana flaggningar är felaktiga. Så skriv inget som kan missuppfattas eller vantolkas av maskinerna och dess algoritmer.

Ledamoten av Europaparlamentet Patrick Breyer (PP, DE) säger:

»This unprecedented deal means all of our private e-mails and messages will be subjected to privatised real-time mass surveillance using error-prone incrimination machines inflicting devastating collateral damage on users, children and victims alike. Countless innocent citizens will come under false suspicion of having committed a crime, under-agers will see self-generated nudes (sexting) fall in wrong hands, abuse victims will loose safe channels for counselling. This agreement sets a terrible precedent and is a result of a campaign of disinformation and moral blackmailing. Unleashing such denunciation machines is ineffective, illegal and irresponsible. It’s using totalitarian methods in a democracy.«

Gårdagens uppgörelse gör det tillåtet för operatörer att göra denna granskning, trots EU-lagstiftningens förbud mot allmän övervakning. Och nu förbereder EU-kommissionen ett lagförslag som gör sådan granskning obligatorisk.

Sedan är frågan när syftet med detta verktyg kommer att drabbas av ändamålsglidning, snarare än om så kommer att ske.

Läs mer hos Patrick Breyer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.