• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Femte juli Nätet till folket!

Nätet till folket!

  • Om oss

Skall folk få tycka vad de vill på internet?

28 december 2020 av Henrik Alexandersson 2 kommentarer

Sociala medieplattformar som Facebook, Youtube och Twitter är privata företag. De har rätt att tillämpa i stort sett vilka användarvillkor de vill. De har rätt att välja vilka de vill upplåta utrymme åt. Och så skall det naturligtvis vara.

Men detta ger dem inte rätt att slippa kritik när de beter sig idiotiskt. Är de kloka, då lyssnar de till sina användare. Vi är trots allt den produkt de tjänar sina pengar på.

Två gånger de senaste dagarna har jag stött på relativt stora aktörer på Facebook och Youtube som fått inslag censurerade eller sina konton uppsagda utan någon form av rimlig förklaring. Närmare bestämt ingen förklaring alls.

Detta hade varit ett mindre problem om inte dessa plattformar vore totalt dominerande. Och att starta konkurrerande plattformar blir allt svårare, i vart fall här i Europa – som är på väg att reglera sönder nätet. När det införs »länkskatt« eller krav på uppladdningsfilter, då kommer de sociala mediejättarna alltid att ha tillräckliga resurser. Till skillnad från startups och små konkurrenter som aldrig får en ärlig chans.

Allt kompliceras av att tonen på de sociala plattformarna blir allt mer uppskruvad och att folk tycks bli mer intoleranta och snarstuckna. Dessutom består mycket av polariseringen på nätet inte på att folk tycker olika i sig – utan på att man angriper varandra för vad man tror, hoppas och påstår att den andre tycker.

De flesta är forcerat känslosamma och skjuter från höften. Att vara rationell, logisk och faktabaserad är ute. För att inte tala om artig och korrekt. Vilket får internet att förvandlas till ett skyttegravskrig istället för ett intressant samtal.

Människor tror vad de vill tro, ser vad de vill se och tror ofta att en liten del av bilden är hela bilden.

När den digitala mobben drar fram efter en vantolkad tweet kan det sluta med att människor blir de-plattformerade, mister sina jobb och får sina liv förstörda. Av människor som menar att de själva är de goda och kärleksfulla.

Jag älskar internet och tänker försvara dess frihet och öppenhet. Jag ser internet som det stora torg på vilket vi kan mötas, samarbeta, handla och diskutera. Jag är närmast andäktig inför att vi har ett globalt nätverk tillgängligt 24/7 – med mänsklighetens samlade kunskap och där nyckeln till framgång är att erbjuda andra värde.

Just därför gör det mig ont när de sociala mediejättarna beter sig maktfullkomligt mot sina användare; när EU cementerar nätjättarnas dominerande position genom överreglering; när människor hellre spyr galla över varandra än försöker lyssna och förstå; när nätets självutnämnda ordningsmän tystar oliktänkande.

Dela

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Reddit Dela på E-post

Arkiverad under: Censur, EU, Nätkultur, Sociala media, Spaning, Webben, Yttrandefrihet

Läsarkommentarer

Kommentarer

  1. Anders Hedberg säger

    29 december 2020 kl. 18:07

    Från en diskussion i ett forum hittade jag detta att monopolsituationer kan leda till en begränsning av ”output” och det är något som anses dåligt i neoklassisk ekonomi. ( utanför mitt område, så länkar in vestopedia )

    Svaret är därför inte att reglera verksamhet eller tvinga de moderna mediajättarna ( eller om man vill kalla de techbolag ) att acceptera allt lagligt material, utan att bryta upp deras monopolliknande situation.

    https://www.investopedia.com/terms/m/monopolymarket.asp#:~:text=A%20monopolistic%20market%20is%20a%20market%20structure%20with%20the%20characteristics,or%20service%20to%20many%20consumers.&text=With%20generally%20only%20one%20seller,firms%20cannot%20enter%20the%20market.

    Svara
  2. Michael Ståhlberg säger

    20 januari 2021 kl. 13:12

    Om privat äganderätt ger nätjättarna rätt att välja bort användare, varför skulle inte samma princip gälla för andra privata entreprenörer, t ex restauranger, bostadsrättsföreningar, etc? Parallellen tycks mig uppenbar, men berörs aldrig av libertarianska debattörer. För att det skulle bli ett ramaskri?

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Primärt sidofält

Nätfrihet och integritet!

Femte juli är en nätpolitisk nyhetssajt som står på internetanvändarnas sida. Läs mer.

  • Twitter: Femtejuli
  • Youtube
  • Soundcloud: 5july
  • RSS-flöde

Aktuellt från Twitter

femtejuli Femte juli @femtejuli ·
27 jan

I dag faller domen i fallet där tre journalister vid Helsingin Sanomat åtalas för röjande av statshemlighet https://svenska.yle.fi/a/7-10027360?utm_source=twitter-share&utm_medium=social via @svenska_yle

femtejuli Femte juli @femtejuli ·
27 jan

Idag är det Förintelsens minnesdag. De mänskliga rättigheternas uppgift är att se till att något liknande inte kan hända igen. Därför måste de alltid försvaras.

Just nu står kampen om rätten till privatliv och privat korrespondens.

https://femtejuli.se/2023/01/25/eu-kommissionen-overvakning-ar-viktigare-an-manskliga-rattigheter/

Retweet on Twitter Femte juli Retweeted
echo_pbreyer Patrick Breyer #JoinMastodon @echo_pbreyer ·
26 jan

🇬🇧 Today, the EU Ministers of Justice and Home Affairs are meeting to discuss organised crime in the digital age. Their "going dark" myth, however, is a fairy tale to enforce surveillance ideologies.

More: https://www.patrick-breyer.de/en/eu-justice-and-home-affairs-council-meeting-in-stockholm-on-going-dark-myth-secure-encryption-must-not-be-turned-off/

Retweet on Twitter Femte juli Retweeted
wikileaks WikiLeaks @wikileaks ·
27 jan

'Biden faces growing pressure to drop charges against Julian Assange' @guardian #FreeAssangeNOW https://www.theguardian.com/media/2022/dec/12/julian-assange-biden-press-freedom-legacy

Retweet on Twitter Femte juli Retweeted
unhumanrights UN Human Rights @unhumanrights ·
27 jan

The #UDHR was adopted in response to the atrocities of the #Holocaust & World War II, to #NeverAgain allow history to repeat itself. On #HolocaustRemembranceDay, we recall that respect for human dignity, rights, & fundamental freedoms is the only pathway to ensure enduring peace.

Prenumerera på inlägg


Loading

Senaste inlägg

  • EU-kommissionen: Övervakning är viktigare än mänskliga rättigheter25 januari 2023
  • ChatControl – granskning av EU-kommissionens förslag23 januari 2023
  • ChatControl – nu är det skarpt läge i EU, men regeringen vill inte tala om saken19 januari 2023
  • PP: EU-kommissionär Ylva Johansson ljuger om #ChatControl17 januari 2023
  • ChatControl – en lägesuppdatering16 januari 2023

Senaste kommentar

  1. EU-kommissionen: Övervakning är viktigare än mänskliga rättigheter om ChatControl – nu är det skarpt läge i EU, men regeringen vill inte tala om saken25 januari 2023

    […] av EU-kommissionens förslag• PP: EU-kommissionär Ylva Johansson ljuger om #ChatControl »• ChatControl – nu är det skarpt läge i…

CC BY 4.0 · Logga in

  • Soundcloud
  • Youtube
  • Twitter
  • RSS