• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Femte juli Nätet till folket!

Nätet till folket!

  • Om oss

Censur i smittans spår

22 maj 2020 av Henrik Alexandersson Lämna en kommentar

De politiska beslut som fattas rörande corona-krisen får konsekvenser för hela vårt samhälle, ofta långvariga. Därför måste de naturligtvis kunna debatteras och ifrågasättas.

Samtidigt breder censuren ut sig i sociala media. Dels har plattformarna sina annonsörer att tänka på. Och de vill helst inte synas i samband med olika teorier om smittan, eller i samband med smittan över huvud taget. Sedan har vi nationella myndigheter som ofta menar att sociala media inte kan tillåtas undergräva deras smittskyddsarbete. Och så har vi WHO med sina rekommendationer – som ibland ändras och som inte alltid är i linje med skiftande nationella förhållningssätt. Vilket komplicerar saken för de sociala plattformarna, som ju till sin natur är globala.

Lägg till detta att alla nuförtiden tycks vara självutnämnda smittskyddsexperter – vilket säkerligen ökar benägenheten att anmäla inlägg som man ogillar, även om de inte nödvändigtvis bryter mot några regler.

På senare tid har vi sett hur Facebook stängt ner grupper som protesterar mot lockdowns. Youtube plockar ner videos som man menar saknar vetenskapligt stöd eller som strider mot WHO:s linje – ibland för gott, ibland bara för att släppa fram dem igen ett par dagar senare. Och i andra delar av Google-sfären ställs de som skapar innehåll ibland inför valet mellan att uttrycka vilken åsikt de vill, eller att mista sina annonsinkomster.

Allt detta håller på att bli en soppa, där det i förväg är svårt att veta om innehåll kommer att publiceras eller censureras. Vilket i sin tur leder till att många användare undviker ämnet helt och hållet. Även om de skulle kunna ge intressant, vettig och konstruktiv input.

Vore det då inte enklare och bättre att helt enkelt låta folk säga vad de vill – inom lagens råmärken?

Men de sociala plattformarna vet att politiken (framförallt i EU) gärna vill flytta ansvaret för vad som skrivs och sägs från den som författar och/eller lägger upp ett inlägg – till plattformarna. Och politikerna driver på denna utveckling. De vet att om de kan pressa plattformarna till att skärpa sina användarvillkor – då är det ett mycket enklare sätt att stoppa oönskad information än att behöva krångla med yttrandefrihetslagstiftning och rättslig prövning. Detta är problematiskt, ur ett demokratiskt perspektiv.

Än mer problematiskt blir det i takt med att de sociala plattformarna allt oftare börjar ikläda sig rollen som den politiska maktens förlängda arm. Vilket är att svika användarna.

Dela

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Reddit Dela på E-post

Arkiverad under: Censur, Demokrati, Nätkultur, Propaganda, Rättssäkerhet, Sociala media, Storebror, Yttrandefrihet Taggad som: Coronavirus

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Primärt sidofält

Nätfrihet och integritet!

Femte juli är en nätpolitisk nyhetssajt som står på internetanvändarnas sida. Läs mer.

Aktuellt från Twitter

Retweet on TwitterFemte juli Retweeted
mozillaMozilla@mozilla·
10 jun

We're excited to open applications for our 2022 Senior Fellowships in Tech Policy. #MozillaFellow

The fellowship is an opportunity for experts who are advancing a policy ecosystem that supports and promotes #trustworthyAI.

Learn how to apply 🔻
https://foundation.mozilla.org/blog/mozilla-is-seeking-senior-tech-policy-fellows-apply-today/?utm_campaign=fellows&utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_content=1654886700

Retweet on TwitterFemte juli Retweeted
matthimonMatthias Monroy@matthimon·
15h

And find here the background of the new regulation, which makes #Europol to become a EU #BigData police:
https://digit.site36.net/2022/06/02/new-regulation-europol-becomes-the-big-data-police/ https://twitter.com/europol/status/1541794204690644992

Retweet on TwitterFemte juli Retweeted
piratpartietPiratpartiet@piratpartiet·
27 jun

HAX skriver på Femte juli: En grundlig sågning av #ChatControl
https://zpr.io/wGyKLgXGFUH5

Retweet on TwitterFemte juli Retweeted
StatewatchEUStatewatch@StatewatchEU·
20h

Amended Europol Regulation weakens data protection supervision- @EU_EDPS press statement:

"The amended Regulation expands considerably the mandate with regard to exchanges of personal data with private parties, use of AI and processing of large datasets"

https://edps.europa.eu/press-publications/press-news/press-releases/2022/amended-europol-regulation-weakens-data_en

Retweet on TwitterFemte juli Retweeted
the_FCCEFCCE 🌻@the_FCCE·
22h

EU had turned on a dangerous path when it comes to internt and tech regulations. Under @vestager and @ThierryBreton civil society and the fundemental ideas of the open internt has been ignored more and more. It's both a democratic problem and a problem of competitiveness https://twitter.com/kkomaitis/status/1541698846836854787

Prenumerera på inlägg


Loading

Senaste inlägg

  • En grundlig sågning av #ChatControl27 juni 2022
  • EU-förslag: 18-årsgräns för alla meddelandeappar23 juni 2022
  • Chat Control är en idiotisk och farlig idé22 juni 2022
  • EU-domstolen: Sluta med urskiljningslös lagring av data om våra resor inom EU21 juni 2022
  • Nu klubbas EU:s Digital Services Act15 juni 2022

Senaste kommentar

  1. En grundlig sågning av #ChatControl om Chat Control är en idiotisk och farlig idé27 juni 2022

    […] »• Granskning: Lobbykampanjen för #ChatControl ›• Går Chat Control att stoppa? »• Chat Control är en idiotisk och farlig…

CC BY 4.0 · Logga in

  • Soundcloud
  • Youtube
  • Twitter
  • RSS