• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Femte juli Nätet till folket!

Nätet till folket!

  • Om oss

Nej till censur i Ryssland – men ja till censur i EU?

8 mars 2022 av Henrik Alexandersson 4 kommentarer

Samtidigt som vi kämpar för att det ryska folket skall ha tillgång till fri, oberoende information inför EU egna statligt godkända nätcensorer.

Tillgång till fri information från olika källor är viktigt för att bilda sig en korrekt uppfattning om verkligheten. Detta gäller inte minst information från sådana källor som staten ogillar.

Moskvas krig mot internet för att hålla det ryska folket i okunskap om vad som verkligen sker i Ukraina belyser detta.

Därför är det märkligt att det är nästan helt tyst om den nätcensur som EU nu är på väg att införa i sin Digital Services Act (DSA).

Yttrandefrihetens gränser skall sättas av lag som fattats i god demokratisk ordning. Sådana lagar skall sedan upprätthållas av ett oberoende rättsväsende.

Just nu tummar EU på den principen. I DSA föreslås att myndigheter, organisationer och särintressen (företrädare för ”kollektiva intressen”) skall kunna utses till så kallade Trusted Flaggers (betrodda anmälare), godkända av staten.

Dessa Trusted Flaggers skall sedan få en gräddfil till sociala media – för att rekommendera vilket innehåll som skall plockas bort.

Hur kan detta vara något annat än mjuk censur? (Det finns även de i EU som anser att Trusted Flaggers rekommendationer skall vara bindande. Det vill säga hård censur.)

Det märkliga är att nästan ingen tycks bry sig eller reagera. Sådant vi tycker är fel i andra länder glider rakt igenom EU:s beslutsapparat under största möjliga tystnad.

Dela

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Reddit Dela på E-post

Arkiverad under: Censur, Digital Services Act, EU, Rättssäkerhet, Sociala media, Storebror, Yttrandefrihet Taggad som: Trusted Flaggers

Läsarkommentarer

Kommentarer

  1. Herr Kronblom säger

    8 mars 2022 kl. 20:57

    Det öppna samhället försvaras bäst genom att det förblir öppet, och inte med dess motsats, för då finns det inget öppet samhälle att försvara.

    Svara
  2. Andreas Nilsson säger

    9 mars 2022 kl. 13:51

    Hej, instämmer! Antar att du främst syftar på nedsläckningen av Russia Today och Sputniks siter. Helt galet hyckleri. Hur ska EU och Sverige någonsin kunna kritisera andra länders censur efter detta? Och det är väldigt märkligt att nästan ingen reagerar. Ett antal svenska chefredaktörer skrev förra veckan ett upprop för fri media i Ryssland och Ukraina, samtidigt som det införs censur i Sverige, nästan helt obemärkt. Ingen av dessa chefredaktörer har mig veterligen kritiserat det senare. Det är tragikomiskt!
    Jag har skrivit till Kulturdepartementet och begärt att få reda på med vilket lagstöd Sverige har infört denna censur. Och hur juridiskt tvingade är Sverige att följa EU här, med tanke på att yttrandefriheten regleras i grundlagen. Få se om de svarar.. Funderar på om det är möjligt att göra en JK-anmälan? Att Sverige 2022 censurerar utländsk media är ett mycket sorgligt och farligt steg i fel riktning. Och det trappar definitivt upp desinformationskriget.

    Svara
    • Tom Box säger

      10 mars 2022 kl. 12:13

      Tack. Åtminstone en som tänker längre än näsan räcker. Publicera gärna svaret här om du får ett svar från myndigheterna.

      Svara
      • Andreas Nilsson säger

        27 mars 2022 kl. 16:54

        Här nedan kommer svaret från Kulturdepartementet. Tydligen har vi gett EU rätten att köra över den svenska yttrandefriheten? Hur kan censur av utländsk media INTE bryta mot grundläggande rättigheter och den svenska konstitutionen? Jag undrar verkligen om detta skulle hålla i en rättslig prövning..

        ”Den 1 mars 2022 beslutade Europeiska unionens råd om restriktiva åtgärder mot ett antal ryska kanaler som ligger nära den ryska statsledningen. Beslutet fattades enhälligt av rådet och har genomförts genom en förordning. Förordningen grundar sig på artikel 215 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt som handlar om möjligheten att införa restriktiva åtgärder mot aktörer utanför EU.
        Rådet motiverade beslutet med att Ryssland i syfte att rättfärdiga och stödja sin aggression mot Ukraina ägnar sig åt att fortlöpande och samordnat sprida propaganda som allvarligt förvränger och manipulerar fakta på ett sätt som destabiliserar situationen i Ukraina. Det framgår av skälen till beslutet att åtgärderna inte påverkar skyldigheten att respektera fri- och rättigheter i bl.a. unionens stadga om de grundläggande rättigheterna och i medlemsstaternas konstitutioner.
        Förordningen är direkt tillämplig i alla medlemsstater. Det innebär att förordningen gäller direkt i Sverige utan ytterligare nationell lagstiftning. Ansvariga myndigheter har informerat berörda aktörer om detta. ”

        Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Primärt sidofält

Nätfrihet och integritet!

Femte juli är en nätpolitisk nyhetssajt som står på internetanvändarnas sida. Läs mer.

  • Twitter: Femtejuli
  • Youtube
  • Soundcloud: 5july
  • RSS-flöde

Aktuellt från Twitter

femtejuli Femte juli @femtejuli ·
7h

EU: Övervakning är viktigare än mänskliga rättigheter (BlogCast)
#ChatControl https://femtejuli.se/2023/02/02/eu-overvakning-ar-viktigare-an-manskliga-rattigheter/ via @femtejuli

Retweet on Twitter Femte juli Retweeted
openrightsgroup Open Rights Group @openrightsgroup ·
11h

From Project Alpha to the Gangs Matrix and the Manchester 10, policing is taking on #PreCrime. Supposedly what you do online and even private messages can predict criminality, triggering surveillance and punishment. This quiz by @fairtrials shows you how. https://www.fairtrials.org/predictive-policing/

Retweet on Twitter Femte juli Retweeted
issielapowsky issie lapowsky @issielapowsky ·
20h

Am I doing this right? https://twitter.com/lexnfx/status/1620907977275490313

Retweet on Twitter Femte juli Retweeted
openai OpenAI @openai ·
31 jan

We’re developing a new tool to help distinguish between AI-written and human-written text. We’re releasing an initial version to collect feedback and hope to share improved methods in the future. https://openai.com/blog/new-ai-classifier-for-indicating-ai-written-text/

Retweet on Twitter Femte juli Retweeted
rochelag Irene Roche Laguna @rochelag ·
1 feb

#DSA : Guidance on the requirement to publish user numbers for online platforms https://europa.eu/!pdnnH6 @DigitalEU

Prenumerera på inlägg


Loading

Senaste inlägg

  • EU: Övervakning är viktigare än mänskliga rättigheter2 februari 2023
  • Statligt ”Bank-ID”?31 januari 2023
  • EU-kommissionen: Övervakning är viktigare än mänskliga rättigheter25 januari 2023
  • ChatControl – granskning av EU-kommissionens förslag23 januari 2023
  • ChatControl – nu är det skarpt läge i EU, men regeringen vill inte tala om saken19 januari 2023

Senaste kommentar

  1. EU: Övervakning är viktigare än mänskliga rättigheter om ChatControl – granskning av EU-kommissionens förslag2 februari 2023

    […] och lyssna på Youtube eller Soundcloud. Vill du veta mer? Läs då denna och denna […]

CC BY 4.0 · Logga in

  • Soundcloud
  • Youtube
  • Twitter
  • RSS