EU gör ny satsning för att komma åt krypterad kommunikation

EU:s portugisiska ordförandeskap föreslår att EU skall ta ett samlat grepp för att kunna kringgå krypterad kommunikation. I detta vill man inte bara komma åt vad som kan tänkas döljas på olika meddelande- och kommunikationsplattformar – utan även hårdvara. Tillverkare som inte följer nya riktlinjer kan förbjudas att sälja sina produkter i EU.

Förslaget om #ChatControl – det vill säga avkryptering och analys av e-post och elektroniska meddelanden – har inte ens hunnit klubbas i Europaparlamentet innan ändamålsglidningen börjar. Även om de aktuella policy-dokumenten inte pekar ut något särskilt område, så talar man om behovet av att kunna avkryptera meddelanden för att bekämpa till exempel terrorism, organiserad brottslighet, droghandel och penningtvätt.

Tidigare har EU-linjen varit att kampen mot kryptering är en nationell fråga. Men det håller på att ändras.

Initiativet till att göra kampen mot kryptering till en EU-fråga fördes fram under det förra tyska ordförandeskapet och drivs nu av det portugisiska dito. Man räknar med att kunna nå resultat under det kommande slovenska ordförandeskapet. (Och då Slovenien är ett litet land med små resurser kan man räkna med att dess ordförandeskap till stor del kommer att fjärrstyras av EU-kommissionen.)

Detta kan komma att sammanfalla väl i tiden med att EU-kommissionen lägger fram sitt förslag till en permanent fortsättning för den nu aktuella, tillfälliga lagstiftningen om #ChatControl.

Läs mer:
• EU Council and Commission: New roadmap for access to encryption »
• EU: Undermining encryption: Council Presidency sets out ”next steps” »

En kommentar till “EU gör ny satsning för att komma åt krypterad kommunikation”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.