Upphovsrättsdirektivet: Österrike vill gå längre än EU kräver

I Österrike har regeringen nu presenterat sitt förslag till implementering av EU:s nya upphovsättsdirektiv.

Epicenter gör några nedslag i texten. Här går till exempel förslaget om uppladdningsfilter längre än vad EU-kommissionen rekommenderade i sitt yttrande över Polens klagan till EU-domstolen. (Det finns dock tecken på att kommissionen är på väg att backa från nämnda yttrande.)

»The online platforms in question are generally liable for copyright infringements, except if they have undergone “every effort” to protect the holders’ rights. For example, this wording means that an online platform such as Flickr has to obtain licenses from all authors and filmmakers worldwide when providing an image sharing service – a general license deal with the Austrian collecting society for images would not be sufficient.«

Vilket naturligtvis är en praktisk omöjlighet.

Någon möjlighet att klaga / överklaga beslut om att ta bort material finns inte i det österrikiska lagförslaget,

Dock kan man tänka sig en del undantag:

»The draft law also contains a de minimis barrier for upload filters, which is equally important for freedom of speech. The shorter or smaller the compared extract of a sound sequence or image, the more likely upload filters produce a false match with a copyrighted work and inflict collateral damage on citations. Therefore, the draft specifies that upload filters must not be activated if the non-commercial extract does not exceed 20 seconds (film and sound), 1000 characters (text) or 250 kilobytes (image).«

Sedan över till den så kallade länkskatten.

»In the future, small publishers and media will no longer be able to decide for themselves whether their content appears with a title and a thumbnail in search engines and on social media. According to the draft, negotiations will only be conducted collectively by the collecting society, which will naturally focus on the interests of big newspaper publishers and the powerful association of Austrian newspaper publishers (VÖZ). Even in the original law on ancillary copyright, there were no plans to give authors any of the money. Now, however, the interests of big media are supposed to dictate the small ones how visible their content can be.«

Detta är något som påpekades redan när Europaparlamentet klubbade upphovsrättsdirektivet, våren 2018. Små, nya och alternativa media kan inte själva få bestämma att avstå från länkskatten och tillåta fri publicering av sitt material. Direktivet – och nu det österrikiska lagförslaget – är skrivet för de stora mediehusen och berövar små aktörer makten över hur deras eget innehåll kan komma att användas. Många mindre media vill hellre att deras material skall synas än stoppas av en lag som förmodligen ändå inte kommer att ge just dem några pengar.

Läs mer: How Austria wants to implement upload filters and ancillary copyright »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.