• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Femte juli Nätet till folket!

Nätet till folket!

  • Om oss

Nu stresstestas det öppna samhället

28 mars 2020 av Henrik Alexandersson Lämna en kommentar

Låt mig börja med att säga att jag inte tror annat än att de åtgärder som nu sätts in mot coronaviruset införs med de bästa intentioner och utan baktankar. De är förmodligen rimligt rätt och nödvändiga.

Men vi skall hålla i minne att det är en sak att införa frihetsinskränkningar – och en helt annan att avskaffa dem. Det är lätt hänt att makthavare ser sin sin chans att istället göra dem permanenta. »Slösa aldrig bort bort en bra kris« – som det politiska ordspråket säger.

Kommer till exempel insamlingen av den (förvisso anonymiserade) mobildata som EU nu vill ha att upphöra när krisen är över? Eller kommer den politiska makten och dess funktionärer att inse vilken oerhört rik källa till information om folket sådan data är? Så att de kan betrakta oss från ovan, som en myrstack – även efter krisen.

Snart kommer attackerna på det fria ordet och mot ett fritt och öppet internet. Det är bara en tidsfråga.

Detta är förvisso första gången mänskligheten möter en livestreamad existentiell kris i en uppkopplad värld. Så vi rör oss på delvis outforskad mark.

Och när nu även vanliga människor kan göra sin röst hörd online, ifrågasätta och lägga sig i – då blir det fria ordet på nätet lätt ett störningsmoment för överheten.

Detta medan internet i själva verket är det nya, fantastiska verktyg som vi kan använda för att så snabbt som möjligt bygga upp vår värld igen efter krisen. Och som låter oss arbeta, kommunicera och beställa hem mat (och prylar från Amazon) på ett smittsäkert sätt.

Möjligen kan man befara att traditionell media och internet ibland är en olycklig kombination. Jag har påpekat det tidigare:

Den nyhetscykel som förr var något dygn är i vår uppkopplade tid på sin höjd ett par timmar. Allt måste ständigt drivas framåt. Läsarna måste ges omedelbar tillfredsställelse och man måste få större genomslag än konkurrenterna. Varje klick är viktigt.

Så media måste alltid ha något nytt att komma med – för att hålla sig flytande. Vilket kan bidra till att skruva upp tonläget och skapa något slags masspsykos.

Jag tror helt enkelt att medias sensationalism i sammanhanget är ett större problem än att vissa vanliga människor gapar och bär sig åt i sociala media.

Detta sagt utan att undervärdera krisens djup och allvar. Men få saker blir bättre av att vi stressar upp oss över sådant som ännu inte har inträffat – och i många fall aldrig kommer att inträffa. Om inte annat för att människor i panik tenderar att fatta sämre och mindre rationella beslut än de som håller huvudet kallt.

 

Dela

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Reddit Dela på E-post

Arkiverad under: Demokrati, Media, Nätkultur, Övervakning, Privatliv, Storebror, Yttrandefrihet Taggad som: Coronavirus

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Primärt sidofält

Nätfrihet och integritet!

Femte juli är en nätpolitisk nyhetssajt som står på internetanvändarnas sida. Läs mer.

Aktuellt från Twitter

femtejuliFemte juli@femtejuli·
7h

EU avskaffar rätten till privat korrespondens | "Vill vi verkligen att allt vi skriver, säger och sänder till varandra skall granskas? Litar vi verkligen på att maskiner och algoritmer kan göra en rimlig analys av våra meddelanden? https://femtejuli.se/2022/05/19/eu-avskaffar-ratten-till-privat-korrespondens/ via @femtejuli

femtejuliFemte juli@femtejuli·
7h

EFF and Other Civil Society Organizations Issue Report on Danger to Digital Rights in Ola Bini Trial https://www.eff.org/de/deeplinks/2022/05/eff-and-other-civil-society-organizations-issue-report-danger-digital-rights-what via @eff

femtejuliFemte juli@femtejuli·
10h

EU avskaffar rätten till privat korrespondens #ChatControl2 https://femtejuli.se/2022/05/19/eu-avskaffar-ratten-till-privat-korrespondens/ via @femtejuli

Retweet on TwitterFemte juli Retweeted
chaosupdatesCCC Updates@chaosupdates·
18 maj

The mathematical reality of encryption: If we allow a surveillance tool to target one set of content, it can easily be aimed at another. The uncomfortable truth is: Anti-CSAM surveillance doesn’t work https://www.wired.com/story/eu-law-scan-phones-abortion-texts/ #chatcontrol

Retweet on TwitterFemte juli Retweeted
StatewatchEUStatewatch@StatewatchEU·
12h

Council of Europe: Commissioner calls on UK not to extradite Julian Assange

"Allowing Assange’s extradition would have a chilling effect on media freedom, could ultimately hamper the press in performing task as purveyor of information & public watchdog"

https://www.coe.int/en/web/portal/-/commissioner-calls-on-uk-government-not-to-extradite-julian-assange

Prenumerera på inlägg

Loading

Senaste inlägg

  • EU avskaffar rätten till privat korrespondens19 maj 2022
  • EU gör Europol till ett europeiskt NSA17 maj 2022
  • Granskning: Lobbykampanjen för #ChatControl12 maj 2022
  • Skarpt EU-förslag idag: Av-kryptering och granskning av alla meddelanden och all e-post11 maj 2022
  • Ny belgisk datalagring kan förbjuda meddelandeappar som Signal10 maj 2022

Senaste kommentar

  1. Ulrik T om EU avskaffar rätten till privat korrespondens19 maj 2022

    Du ska se att vissa utvalda kommer slippa det här så det är därför dom röstar igenom det..

CC BY 4.0 · Logga in

  • Soundcloud
  • Youtube
  • Twitter
  • RSS