• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Femte juli Nätet till folket!

Nätet till folket!

  • Om oss

Kommer artikel 13 att döda Instagram?

20 februari 2019 av Henrik Alexandersson 1 kommentar

Kommer det över huvud taget att vara möjligt för oss som bor i EU att använda sociala plattformar som Instagram i framtiden?

Så här: Artikel 13 i EU:s nya direktiv om upphovsrätt föreslår att nätplattformar med användargenererat material kommer att hållas ansvariga för eventuella intrång i upphovsrätten.

Därför kommer dessa plattformar att tvingas filtrera och censurera sådant som du lägger upp så att ingen text, ingen bild, inget ljud och ingen video strider mot någon annans upphovsrätt. Vilket i princip är omöjligt. Det finns inget register över allt som är skyddat av upphovsrätten – och detta skydd uppstår så fort någon skapar något.

Ta en godtycklig Instagram-bild som du laddat upp. Följande gäller då:

  • Om du tagit bilden själv (och den inte innehåller några upphovsrättsskyddade objekt) är det tillåtet att lägga upp bilden.
  • Om det är »din« bild i meningen att den är tagen med din mobil, men av någon annan (som t.ex. tagit en bild av dig) – då tillfaller upphovsrätten fotografen. Och då är det förbjudet att lägga upp bilden, utan fotografens tillstånd.
  • Om det är en bild som du köpt av en bildbank och du har licens för att använda den – då är det tillåtet att lägga upp den.
  • Om det är en bild eller illustration som du »hittat« på nätet och gärna vill dela med andra – då tillhör upphovsrätten inte dig och då är det förbjudet att lägga upp den.

Detta kommer att avgöras av automatiska, algoritm-styrda filter. Frågan är hur de skall veta vad som gäller för den bild du vill lägga upp. Svaret är att det är omöjligt att veta.

Det skall bli intressant att se hur Instagram kommer att hantera detta. Kanske drar de samma slutsats som Youtube – som överväger att blockera användare och tittare i EU, eftersom de nya reglerna är omöjliga att efterleva.

Detta brukar avfärdas som skrämselpropaganda av dem som är för artikel 13. Men de har samtidigt inget svar på hur problemet skall lösas. Nada.

Artikel 13 är ett exempel på hur EU stiftar regler som rör upphovsrätt och internets fria informationsflöde utan att göra någon vettig konsekvensanalys. Man fattar beslut om sådant som man inte förstår. Och man viftar bort all kritik och alla invändningar – tills det är för sent.

Det är som vanligt i EU: Först stiftar man lagar, sedan tar man reda på fakta och därefter utbryter en yrvaken debatt – när det uppstår oväntade och oönskade konsekvenser.

/ HAX

Dela

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Reddit Dela på E-post

Arkiverad under: Censur, EU, Sociala media, Upphovsrätt, Webben Taggad som: artikel 13, EUCD, Instagram

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Primärt sidofält

Nätfrihet och integritet!

Femte juli är en nätpolitisk nyhetssajt som står på internetanvändarnas sida. Läs mer.

Aktuellt från Twitter

femtejuliFemte juli@femtejuli·
14h

EU avskaffar rätten till privat korrespondens | "Vill vi verkligen att allt vi skriver, säger och sänder till varandra skall granskas? Litar vi verkligen på att maskiner och algoritmer kan göra en rimlig analys av våra meddelanden? https://femtejuli.se/2022/05/19/eu-avskaffar-ratten-till-privat-korrespondens/ via @femtejuli

femtejuliFemte juli@femtejuli·
14h

EFF and Other Civil Society Organizations Issue Report on Danger to Digital Rights in Ola Bini Trial https://www.eff.org/de/deeplinks/2022/05/eff-and-other-civil-society-organizations-issue-report-danger-digital-rights-what via @eff

femtejuliFemte juli@femtejuli·
16h

EU avskaffar rätten till privat korrespondens #ChatControl2 https://femtejuli.se/2022/05/19/eu-avskaffar-ratten-till-privat-korrespondens/ via @femtejuli

Retweet on TwitterFemte juli Retweeted
chaosupdatesCCC Updates@chaosupdates·
18 maj

The mathematical reality of encryption: If we allow a surveillance tool to target one set of content, it can easily be aimed at another. The uncomfortable truth is: Anti-CSAM surveillance doesn’t work https://www.wired.com/story/eu-law-scan-phones-abortion-texts/ #chatcontrol

Retweet on TwitterFemte juli Retweeted
StatewatchEUStatewatch@StatewatchEU·
18h

Council of Europe: Commissioner calls on UK not to extradite Julian Assange

"Allowing Assange’s extradition would have a chilling effect on media freedom, could ultimately hamper the press in performing task as purveyor of information & public watchdog"

https://www.coe.int/en/web/portal/-/commissioner-calls-on-uk-government-not-to-extradite-julian-assange

Prenumerera på inlägg

Loading

Senaste inlägg

  • EU avskaffar rätten till privat korrespondens19 maj 2022
  • EU gör Europol till ett europeiskt NSA17 maj 2022
  • Granskning: Lobbykampanjen för #ChatControl12 maj 2022
  • Skarpt EU-förslag idag: Av-kryptering och granskning av alla meddelanden och all e-post11 maj 2022
  • Ny belgisk datalagring kan förbjuda meddelandeappar som Signal10 maj 2022

Senaste kommentar

  1. Ulrik T om EU avskaffar rätten till privat korrespondens19 maj 2022

    Du ska se att vissa utvalda kommer slippa det här så det är därför dom röstar igenom det..

CC BY 4.0 · Logga in

  • Soundcloud
  • Youtube
  • Twitter
  • RSS