Henrik Alexandersson, HAX, för Femtejuli.se

HAX: Upp till kamp för det fria digitala ordet!

Finns det ett offentligt digitalt rum och vem skall i så fall få yttra sig i det? Frågan blir allt mer aktuell i takt med att olika nätplattformar stänger av användare som uttrycker kontroversiella eller oönskade åsikter.

Den stora nyheten för stunden är att den amerikanske konspirationsteoretikern och gaphalsen Alex Jones blivit avstängd från Apples, Youtubes och Facebooks plattformar. Man kan tycka vad man vill om Jones, men han har miljoner följare och man får i vart fall ge honom att han ifrågasätter överhetens och medias narrativ.

I den svenska ankdammen kan man nämna (den tidvis SD-anstrukne) nätprofilen Jan Sjunnesson som är inne på sitt tredje eller fjärde Facebook-konto på bara ett par veckor. Även om det bara är en spekulation, så finns det skäl att tro att avstängningen av honom beror på organiserade massanmälningar från vänstergrupperingar som vill försöka tysta honom genom punktmarkering.

Just bristen på transparens är ett problem. Detta handlar om privata bolag och deras tolkning av sina användarvillkor. Vi får helt enkelt inte veta varför de stänger ner olika nätprofiler. Och som privata bolag är de naturligtvis i sin fulla rätt att göra som de vill på sina egna plattformar – utifrån sina tolkningar av de användarvillkor som de själva satt upp.

Ändå finns här ett problem. Apple iTunes, Youtube och Facebook är tillsammans med Twitter totalt dominerande som nätplattformar. Finns man inte där, då finns man inte alls.

Saken blir knappast bättre av att bland andra amerikanska politiker, EU, tyska regeringen och Sveriges justitieminister håller möten bakom stängda dörrar med ledningen för dessa sociala media – eftersom de vill se en upprensning av vad som publiceras. Vilket implicerar att det i grunden kan finnas politiska grunder för att tysta vissa röster i det digitala rummet.

Hela detta frågekomplex är viktigt. Det handlar om yttrandefrihet, demokrati och överhetens ambitioner att kontrollera vilken information som sprids i vårt samhälle.

Samtidigt kommer man bara att ge de censurerade än mer uppmärksamhet och att skapa digitala martyrer.

Det vore naturligtvis bra om det startades alternativ till de stora sociala nätverken. Sådana försök har gjorts, men de kan trots allt inte konkurrera med de etablerade – vars demografiska penetration är överväldigande. Alternativen har inte på långa vägar lyckats nå den kritiska massa av användare som krävs för att bli realistiska alternativ.

Ett annat hinder är integrationen de etablerade sociala nätverken sinsemellan och mot tredje part som media och övriga nättjänster. Man skulle närmast kunna tala om ett slags kartelliknande struktur som håller uppstickare borta.

Och även om några nya aktörer skulle lyckas, så är det bara en tidsfråga innan de har amerikanska och europeiska myndigheter flåsande i nacken – med krav, påtryckningar och lagstiftning. Och fika med Morgan Johansson.

Någonstans lär svaret ändå finnas i distribuerade och decentraliserade sociala nätverk som saknar fysisk hemvist, ägare och ansvarig ledning. Ett slags digitala allmänningar.

Diaspora är ett försök. Men trots dess en miljon användare – och trots att den tar sina användares privatliv på stort allvar – är denna plattform långt ifrån konkurrenskraftig mot nätjättarna.

Vad som kommer att ske är en öppen fråga. Men en sak blir allt mer uppenbar: Yttrandefriheten och våra flöden av fri information är hotade av dagens nätjättar, politikerna och etablerade media. Drömmen om internet som ett fritt, öppet digitalt landskap där alla kan göra sina röster hörda utan kontroll och godkännande känns allt mer avlägsen.

/ HAX

Några relaterade artiklar:

Yes, Alex Jones is Terrible, But the War on Infowars is a War on Us All

2 kommentarer till “HAX: Upp till kamp för det fria digitala ordet!”

  1. Viktig grundtanke visserligen, men helt fel enskilda fall som exempel. Jones är förintelseförnekare, har uttalat dödshot och uppmuntrar sådant bland sina följare. Att rensa ut just honom är nog helt välförtjänt. Och så kunde ju Twitter leva upp till sina ”Terms of Service” och stänga av den flitigaste användare som ständigt bryter mot den: Donald Trump.

    Båda dessa herrar har ju också egna gigantiska plattformar vid sidan om sociala medier: Infowars är väl både en radiostation och en webbplats, och all världens gammelmedia rapporterar ju allt Trump säger.

    Bättre exempel hade varit en relativ ”nobody” som du själv, eller en total som jag. Om VI nekas tillträde till sociala medier, då “finns” vi verkligen inte (jag än mer än du; du har ju åtminstone en rätt prominent blogg). Men Trump och Jones klarar sig utmärkt väl utan dem.

    1. Om jag nekats tillträde från början så hade jag inte behovt lista ut att dom stjäl min information och använder den mot mig. (och ja detta var innan någon fattade någonting om privacy) Tack och lov slutade jag använda i princip allt som social media innebär för över 10 år sedan.Nej jag har aldrig haft ett Twitter konto och är glad för det. Jag har inget att dölja men att vara ”offgrid” sa mycket det går är bara en fördel om man nu är en nobody som du och jag. Jag litar på min familj och till stor del på femte juli stiftelsen och dom som sammarbete med femte juli. Och om vi är rädda om det fria digitala ordet ar vi sent ute då vi inte har det fria ordet IRL att vi lever i en demokrati ar en illusion som dom kommer undan med via ”classic missdirections” Jan Guillou sade ”Sverige är världens enda frivilliga diktatur” Och oj vad rätt han hade det, visade det senaste valet. Jag kommer aldrig att rösta igen. Tack for ordet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.