• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Femte juli Nätet till folket!

Nätet till folket!

  • Om oss

Problemen med automatiserad ansiktsigenkänning

31 mars 2021 av Henrik Alexandersson Lämna en kommentar

Man måste hålla isär saker och ting när man talar om automatiserad ansiktsigenkänning.

Det kan handla om verktyg som i efterhand går igenom till exempel övervakningsfilm kopplad till en brottsplats för att utreda om vissa personer befunnit sig där. Detta är i stort sett oproblematiskt, då det handlar om att automatisera något som annars hade utförts ändå, fast av människor. (Även om datorerna inte kan göra samma breda analys av en bild och dess allmänna kontext som en människa, vilket kan leda till att annat som är av intressant i en utredning missas.)

Sedan har vi poliser som på eget bevåg använder Clearview-appen för att identifiera folk med hjälp av aggregerad information från sociala media m.m. Vilket inte är och inte bör vara tillåtet. Skall ansiktsigenkänning alls användas, då skall det ske under ordnade och rättssäkra former med myndighetens egna verktyg.

Vi har också företag som använder ansiktsigenkänning för att kunna identifiera sina kunder och därmed förbättra kundupplevelsen. Och Big Data som vill kunna kartlägga oss och våra vanor, i utbyte mot användbara gratis tjänster som mail, online-dokument, lagring, kommunikation och sociala plattformar. Vilket delvis är en annan och större fråga.

Sedan har vi kameraövervakning i realtid kopplad till automatiserad ansiktsigenkänning. Det vill säga att man inte nödvändigtvis söker efter någon speciell person – utan är mer intresserade av om någon av intresse skulle dyka upp i folkströmmarna. Sådan övervakning kan även användas för att punktbevaka en enskild individ, om det finns tillräckligt mycket kameror (som i t.ex.London). Detta är problematiskt.

För det första innebär det att man övervakar hederliga medborgare, som inte är misstänkta för något brott. Att behandla alla som potentiella brottslingar och att urskiljningslöst övervaka alla som råkar befinna sig på allmän plats hör inte hemma i en demokratisk rättsstat.

Det handlar även om att fritt kunna röra sig i det samhälle man lever i, utan att ständigt behöva känna sig övervakad.

Sedan är detta ett verktyg som lätt kan användas av staten för att förtrycka sin befolkning, kartlägga oppositionella och förfölja oliktänkande. Det behöver inte handla om ondska. Det kan lika gärna vara fråga om överdriven ambition, missriktad välvilja eller inkompetens.

Medborgarrättsaktivister har framfört kritik mot denna utveckling under lång tid. EU har i årtionden finansierat utvecklingsprojekt som INDECT – vars mål har varit just kameraövervakning med automatiserad ansiktsigenkänning i realtid, kopplad till beteendeanalys och myndigheternas olika register. Och nu befinner vi oss vid den punkt där dessa system är klara att rullas ut.

Reclaim your face har en lista över hur automatiserad ansiktsigenkänning används på olika, problematiska sätt runt om i Europa. Där kan man även skriva under ett Europeiskt Medborgarinitiativ som kräver att EU reglerar användningen på ett sätt som respekterar individens rätt till privatliv.

Dela

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Reddit Dela på E-post

Arkiverad under: Demokrati, EU, Övervakning, Privatliv, Storebror, Underrättelseverksamhet Taggad som: ansiktsigenkänning, Indect

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Primärt sidofält

Nätfrihet och integritet!

Femte juli är en nätpolitisk nyhetssajt som står på internetanvändarnas sida. Läs mer.

  • Twitter: Femtejuli
  • Youtube
  • Soundcloud: 5july
  • RSS-flöde

Aktuellt från Twitter

femtejuli Femte juli @femtejuli ·
15h

EU: Övervakning är viktigare än mänskliga rättigheter (BlogCast)
#ChatControl https://femtejuli.se/2023/02/02/eu-overvakning-ar-viktigare-an-manskliga-rattigheter/ via @femtejuli

Retweet on Twitter Femte juli Retweeted
openrightsgroup Open Rights Group @openrightsgroup ·
18h

From Project Alpha to the Gangs Matrix and the Manchester 10, policing is taking on #PreCrime. Supposedly what you do online and even private messages can predict criminality, triggering surveillance and punishment. This quiz by @fairtrials shows you how. https://www.fairtrials.org/predictive-policing/

Retweet on Twitter Femte juli Retweeted
issielapowsky issie lapowsky @issielapowsky ·
2 feb

Am I doing this right? https://twitter.com/lexnfx/status/1620907977275490313

Retweet on Twitter Femte juli Retweeted
openai OpenAI @openai ·
31 jan

We’re developing a new tool to help distinguish between AI-written and human-written text. We’re releasing an initial version to collect feedback and hope to share improved methods in the future. https://openai.com/blog/new-ai-classifier-for-indicating-ai-written-text/

Retweet on Twitter Femte juli Retweeted
rochelag Irene Roche Laguna @rochelag ·
1 feb

#DSA : Guidance on the requirement to publish user numbers for online platforms https://europa.eu/!pdnnH6 @DigitalEU

Prenumerera på inlägg


Loading

Senaste inlägg

  • EU: Övervakning är viktigare än mänskliga rättigheter2 februari 2023
  • Statligt ”Bank-ID”?31 januari 2023
  • EU-kommissionen: Övervakning är viktigare än mänskliga rättigheter25 januari 2023
  • ChatControl – granskning av EU-kommissionens förslag23 januari 2023
  • ChatControl – nu är det skarpt läge i EU, men regeringen vill inte tala om saken19 januari 2023

Senaste kommentar

  1. EU: Övervakning är viktigare än mänskliga rättigheter om ChatControl – granskning av EU-kommissionens förslag2 februari 2023

    […] och lyssna på Youtube eller Soundcloud. Vill du veta mer? Läs då denna och denna […]

CC BY 4.0 · Logga in

  • Soundcloud
  • Youtube
  • Twitter
  • RSS