Regeringen utreder hur man skall kunna kringgå posthemligheten

När myndigheter vill snoka i folks privata elektroniska meddelanden brukar det påpekas att det är lika fel som om staten skulle ta sig rätt att läsa medborgarnas fysiska brev. Nu utreder regeringen hur myndigheterna skall kunna få rätt att kontrollera innehållet i vanlig post.

Till att börja med kan konstateras att rätten till privatliv och rätten till privat korrespondens listas i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna och flera andra fördrag som Sverige anslutit sig till.

I det aktuella fallet finns en direkt internet-koppling, då myndigheterna vill ha koll på om folk beställer olagliga saker online, som sedan levereras med posten.

Flamman skriver:

»Regeringens utredare ska utvärdera om en lagändring kan tvinga personal på postföretag att (…) öppna viss post, och hur tystnadsplikten för sådan personal i så fall ska utformas. Utredaren ska sedan presentera ett förslag som är förenligt med ”grundläggande fri- och rättigheter i regeringsformen och Sveriges internationella åtaganden om mänskliga rättigheter.”«

Det skall bli intressant att se hur förslaget kommer att se ut om det skall tillåta att man öppnar och snokar i folks post samtidigt som det förväntas respektera rätten till privat korrespondens. Vi lär snart få veta. Utredningens förslag skall presenteras redan i april.

Om man ger myndigheterna rätt att öppna och kontrollera fysisk post blir det även svårare att argumentera för att de skall hålla fingrarna borta från elektronisk kommunikation.

Vi vet dessutom av erfarenhet att övervakningslagar alltid tenderar att drabbas av ändamålsglidning och utökas med tiden. Så om man vill försvara rätten till privat korrespondens – oavsett om det handlar om fysisk eller elektronisk post – då måste den striden tas här och nu.

Flamman skiver vidare:

»Stefan Lundberg, chefsåklagare och strategisk samordnare för brottsförebyggande arbete på Ekobrottsmyndigheten – sannolikt en av remissinstanserna – har redan gått ut med en kommentar. I ett Twitterinlägg länkar han till ett nyhetsinslag om Polisens frustration över postsekretessen. Lundberg skriver att det handlar om ”sekretesshinder som bara gynnar kriminella” och att regeringen borde ”gasa med utredningen”.«

Så det råder knappast några tveksamheter om vad myndigheterna vill.

Länk: Chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten om postsekretessen: ”Gagnar bara kriminella” »

 

2 kommentarer till “Regeringen utreder hur man skall kunna kringgå posthemligheten”

  1. Redan idag får ju tullen öppna post som skall in i landet. Har själv fått ett vanligt kuvert, ett brev, öppnat. Med dekal påklistrat att tullen hade öppnat, tagit del av innehållet samt återförslutit och därav skadorna på kuvertet. Men nu vill de alltså att personal på budbärarfirmorna skall öppna själva …. Letade upp utredningsdirektivet, här: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/05/oversyn-av-postlagen-for-att-forhindra-narkotikaforsandelser-i-brev/

  2. Det där är bedrövligt, nu tillhör jag förvisso kategorin som faktiskt då och då tar emot brev som innehåller substanser som egentligen inte borde vara olagliga från första början, små mängder och för eget bruk. Så med det perspektivet så är det jag, och mina vanor eller ovanor som är problemet som beksrivs och ska användas för att integritetskränka hela befolkningen. Jag skrev en gång en guide hur man hanterar beslagtagen post, kanske hjälper någon mer, den finns att läsa här: https://www.luffarn.com/sahar-gor-du-om-post-med-knark-hittas-av-tullen/

    Hälsningar från Luffarn, tack för en bra blogg.. gillar den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.