EU upprättar en gigantisk persondatabas och inför obligatoriska ID-kort

EU är på väg att upprätta en av världens största persondatabaser med biometrisk information – som dessutom kommer att samköras med andra register. Dessutom är ett nytt, obligatoriskt EU-ID-kort med biometrisk data på väg. Vad kan möjligen gå fel?

ZDnet skriver…

The European Parliament voted last week to interconnect a series of border-control, migration, and law enforcement systems into a gigantic, biometrics-tracking, searchable database of EU and non-EU citizens.

This new database will be known as the Common Identity Repository (CIR) and is set to unify records on over 350 million people.

Samtidigt förbereds en informell överenskommelse mellan EU:s medlemsstater i ministerrådet om ett nytt, obligatoriskt EU-ID-kort med biometrisk information. (Genom att göra en informell uppgörelse medlemsstaterna emellan kan detta införas utan att de folkvalda i Europaparlamentet behöver tillfrågas.)

SecureIDnews skriver…

Each card will have two fingerprints of the cardholder stored digitally on a contactless chip, the European Council said, with each card having the country code of the issuing country inside the EU flag. Cards will be good for at least five years but expire after no more than 10 years, though EU member states can issue cards with longer lifespans for citizens who are at least 70 years old. The council said that “identity cards will have to be produced in a uniform, credit card format (ID-1), include a machine-readable zone, and follow the minimum-security standards set out by ICAO (International Civil Aviation Organization).” (…)

This discussion about biometric ID cards for EU citizens does not address or provide the “legal basis” for the creation of national or regional biometric databases, according to the European Council. Such databases are instead “a matter of national legislation that needs to be in full compliance with data protection rules.”

Märkte du vad de just gjorde? Dels inför man obligatoriska biometriska ID-kort i EU bakvägen. Dels fattas ett helt annat beslut – den formella vägen – om en gigantisk »Storebrors-databas« som också innehåller biometrisk information och som är tänkt att samköras med andra register.

Och plötsligt har man ett verktyg som – om man så önskar – kan användas för i stort sett vilka syften som helst. Det vore t.ex. en möjlig bas för att upprätta något som liknar Kinas kontroversiella system för »social scoring«. Allt som krävs är ett klubbslag, när den dagen kommer.

Samtidigt pågår en ändamålsglidning som i små steg expanderar registrering av våra flygresor (PNR) till andra färdmedel som t.ex. tåg och hyrbilar och även av hotellövernattningar. Och under radarn diskuteras i EU ett ID-krav för uppkoppling till internet. Lägg till detta EU:s Indect-projekt som bland annat innehåller realtidsövervakning med ansiktsigenkänning och samkörning av register.

Ingen lär väl bli förvånad över att Sverige befinner sig i denna utvecklings framkant.

Länkar:
• EU votes to create gigantic biometrics database »
• Say Cheese! The EU Is Set to Create One of Earth’s Biggest Biometric Databases »
• Statewatch (PDF): Interoperability morphs into the creation of a Big Brother centralised EU state database including all existing and future Justice and Home Affairs databases »
• Mandatory biometric ID cards for EU citizens move closer to reality »
• EU:s ministerråd: Better security for ID documents: Council Presidency and European Parliament reach provisional agreement »
• ID-krav för nätuppkoppling och resor? »

4 kommentarer till “EU upprättar en gigantisk persondatabas och inför obligatoriska ID-kort”

  1. Det är tyvärr inte förvånande, men ytterst förfärande att detta inte diskuteras alls i massmedia. Detta är långt mycket mer akut än flykting- klimat- och brottsbekämpningspolitik. Integritetsfrågor i allmänhet och detta i synnerhet, borde vara det som toppar alla löpsedlar, varje dag, för om och när detta införs och det sluttande planet får verka i några år, finns ingen väg tillbaka, någonsin. Vi och de efter oss kommer att leva som djur på zoo, betraktade och inhägnade, varje dag i hundratals år, ända tills någonting utomstående sätter stopp för det, såsom till exempel ett Carrington-event. Alla försök till opposition kommer att kväsas innan de når tio personer, helt utan mord, fängelse eller minsta böteslapp, eftersom ingen vill ha att göra med en ”lågpoängare” då det drar ned ens egen poäng. Och om systemen faktiskt slås ut på något sätt, kommer så gott som alla att vara så indoktrinerade och hjärntvättade att de, så fort som möjligt, vill bygga upp samma system igen.

  2. Det är databas över personer som INTE är medborgare i EU och som bill resa in i EU!

    ”Border guards and police will soon be able to identify dangerous criminals more easily through a shared biometric matching service that will use fingerprints and facial images to search across existing information systems, a common identity repository which will store biographical data of non-EU citizens.”

  3. Enligt EU-kommissionen kommer CIR att hålla data om 300-400 miljoner EU residents.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.