• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Femte juli Nätet till folket!

Nätet till folket!

  • Om oss

Register för upphovsrätt – ett litet steg åt rätt håll

6 december 2019 av Henrik Alexandersson Lämna en kommentar

Ett problem med upphovsrätten är att allt är skyddat. Detta även om det bara skulle vara en enkel skiss på baksidan av ett kuvert. Men det finns inget register att vända sig till för att få reda på vem som är upphovsman till vad. Vilket resulterar i massor av »föräldralösa« verk – som ingen gör anspråk på, men som ändå inte kan användas.

Denna typ av problem blir extra tydliga online – och högst påtagligt med EU:s nya upphovsrättsdirektiv.

Därför tycker jag att detta är en god nyhet och ett litet steg åt rätt håll. Computer Sweden skriver:

»I våras klubbades EU:s nya upphovsrättsdirektiv igenom efter en intensiv debatt.

Det nya direktivet medför bland annat att förmedlare av digitalt innehåll kan hållas ansvariga om de publicerar upphovsrättsskyddade verk utan tillåtelse. Men ofta är det inte så lätt att veta vilka som är upphovsrättsinnehavare och det kan också vara svårt att bevisa att man är den som har upphovsrätten.

För att lösa de här problemen har Omegapoint tillsammans med det svenska forskningsinstitutet Rise börjat utveckla en blockkedjelösning där personer kan säkra bevisen för att de har upphovsrätt till ett verk.«

Vore det inte väldigt praktiskt om detta blev den plats dit man vänder sig för att få reda på vem som har upphovsrätt till vad? Och dit upphovsmän kan vända sig för att registrera sina verk, för att undvika framtida tjafs?

Man skulle även kunna tänka sig att detta blir det register som hanterar alla automatiska förfrågningar om upphovsrätt som uppstår med de uppladdningsfilter som kommer att behövas för att upprätthålla upphovsrättsdirektivets artikel 17 (tidigare 13).

Detta bygger naturligtvis på att upphovsmännen registrerar sina verk i denna blockchainbaserade databas. Men det är kanske det minsta man kan kräva, om de sedan skall kunna begära statens hjälp för att skydda sin upphovsrätt.

Och om verket inte finns i databasen – då är det helt enkelt att betrakta som public domain, fritt för alla att använda.

Den enda invändning som direkt slår mig kan komma att kräva något slags regel: Ingen får olovandes upphovsrättsskydda någon annans verk.

Detta upphovsrättsregister skulle även kunna innehålla uppgifter om alternativa upphovsrättslicenser, som Creative Commons – som både tillåter spridning / användning och skyddar upphovsmannens ideella rätt.

Man kan till och med tänka sig tidsbegränsat skydd. Det vill säga att upphovsmannen kan välja att släppa ett verk fritt efter dess kommersiella livslängd (på, låt säga, 5-10 år).

Så länge det finns ett register och en liggare går allt sådant att hantera. Vilket händelsevis passar utmärkt ihop med blockchain-tekniken.

Jag inser att det ovanstående är att springa i förväg. Men jag tror att ett register av denna typ är vad som krävs för att rensa upp i vad som idag är ett digitalt upphovsrättsträsk.

Så länge upphovsrätten ser ut och fungerar som den gör måste det finnas ett hanterbart system kring den. Så att vi slipper gissa. Och så att EU:s nätcensur inte kommer att omfatta mer än nödvändigt.

/ HAX

Computer Sweden: Vem har upphovsrätten? Deras plattform ska säkra bevisen »

Dela

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Reddit Dela på E-post

Arkiverad under: EU, Nätkultur, Rättssäkerhet, Upphovsrätt Taggad som: blockchain, Omegapoint, Rise, upphovsrättsregister, uppladdningsfilter

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Primärt sidofält

Nätfrihet och integritet!

Femte juli är en nätpolitisk nyhetssajt som står på internetanvändarnas sida. Läs mer.

  • Twitter: Femtejuli
  • Youtube
  • Soundcloud: 5july
  • RSS-flöde

Aktuellt från Twitter

femtejuli Femte juli @femtejuli ·
27 jan

I dag faller domen i fallet där tre journalister vid Helsingin Sanomat åtalas för röjande av statshemlighet https://svenska.yle.fi/a/7-10027360?utm_source=twitter-share&utm_medium=social via @svenska_yle

femtejuli Femte juli @femtejuli ·
27 jan

Idag är det Förintelsens minnesdag. De mänskliga rättigheternas uppgift är att se till att något liknande inte kan hända igen. Därför måste de alltid försvaras.

Just nu står kampen om rätten till privatliv och privat korrespondens.

https://femtejuli.se/2023/01/25/eu-kommissionen-overvakning-ar-viktigare-an-manskliga-rattigheter/

Retweet on Twitter Femte juli Retweeted
echo_pbreyer Patrick Breyer #JoinMastodon @echo_pbreyer ·
26 jan

🇬🇧 Today, the EU Ministers of Justice and Home Affairs are meeting to discuss organised crime in the digital age. Their "going dark" myth, however, is a fairy tale to enforce surveillance ideologies.

More: https://www.patrick-breyer.de/en/eu-justice-and-home-affairs-council-meeting-in-stockholm-on-going-dark-myth-secure-encryption-must-not-be-turned-off/

Retweet on Twitter Femte juli Retweeted
wikileaks WikiLeaks @wikileaks ·
27 jan

'Biden faces growing pressure to drop charges against Julian Assange' @guardian #FreeAssangeNOW https://www.theguardian.com/media/2022/dec/12/julian-assange-biden-press-freedom-legacy

Retweet on Twitter Femte juli Retweeted
unhumanrights UN Human Rights @unhumanrights ·
27 jan

The #UDHR was adopted in response to the atrocities of the #Holocaust & World War II, to #NeverAgain allow history to repeat itself. On #HolocaustRemembranceDay, we recall that respect for human dignity, rights, & fundamental freedoms is the only pathway to ensure enduring peace.

Prenumerera på inlägg


Loading

Senaste inlägg

  • EU-kommissionen: Övervakning är viktigare än mänskliga rättigheter25 januari 2023
  • ChatControl – granskning av EU-kommissionens förslag23 januari 2023
  • ChatControl – nu är det skarpt läge i EU, men regeringen vill inte tala om saken19 januari 2023
  • PP: EU-kommissionär Ylva Johansson ljuger om #ChatControl17 januari 2023
  • ChatControl – en lägesuppdatering16 januari 2023

Senaste kommentar

  1. EU-kommissionen: Övervakning är viktigare än mänskliga rättigheter om ChatControl – nu är det skarpt läge i EU, men regeringen vill inte tala om saken25 januari 2023

    […] av EU-kommissionens förslag• PP: EU-kommissionär Ylva Johansson ljuger om #ChatControl »• ChatControl – nu är det skarpt läge i…

CC BY 4.0 · Logga in

  • Soundcloud
  • Youtube
  • Twitter
  • RSS