Grönt ljus för polisen att använda ansiktsigenkänning

Samtidigt som många länder säger nej till ansiktsigenkänning – på grund av att den är allt för integritetskränkande och svepande – får den svenska polisen grönt ljus av Datainspektionen.

»Datainspektionen konstaterar att polisen har ett berättigat intresse av att använda ansiktsigenkänning och att Nationellt forensiskt centrum får hantera personuppgifterna på det sätt som föreslås. Polisen har också vidtagit lämpliga åtgärder för att skydda de uppgifter som hanteras. (…)

– Det är angeläget att polisen tar ställning till hur länge uppgifterna får sparas innan de startar skarpt med ansiktsigenkänningen eftersom det är viktigt ur integritetssynpunkt, säger Linda Olander som är jurist på Datainspektionen.«

Datainspektionen: Polisen får använda ansiktsigenkänning för att utreda brott »

En kommentar till “Grönt ljus för polisen att använda ansiktsigenkänning”

  1. Vill bara kommentera vad det är för typ av ansiktsigenkänning som Datainspektionen godkänt. Det är alltså Nationellt Forensiskt Centrum (NFC) som får köra anisktsigenkänningprogramvara på sitt signalementsregister, där ansiktsbilder av dömda brottslingar och även misstänkta finns. Om polisen samlat in bilder fr t.ex. en övervakningskamera i en brottsutredning kan man skicka dessa bilder till NFC, som nu då mha ansiktsigenkänningsteknik kan leverera tillbaks ett urval personer i registret som detta skulle kunna matcha. Ungefär som DNA och fingeravtryck, fast med biometri/ansiktsigenkänning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.