EU-US Privacy Shield är en surdeg. Det började med Safe Harbor-reglerna som främst var avsedda för att reglera hur USA kan använda de data om europeiska privatpersoners, företags, organisationers och institutioners bankaffärer som – i namn av »kriget mot terrorismen« – överförs från EU till amerikanska myndigheter, i bulk.
Dokumentationen om hur reglerna efterlevs har varit så dålig att det ibland inte gått att utvärdera eller bedöma om USA levt upp till dem. Europaparlamentet har vid upprepade tillfällen kritiserat regelverket och krävt att det skall upphävas. Vilket är något som EU-kommissionen i stort sett ignorerat.
Däremot upphävde EU-domstolen regelverket 2013, i skuggan av whistleblowern Edward Snowdens avslöjanden om den amerikanska massövervakningen.
EU-US Privacy Shield är uppföljaren till Safe Harbor-reglerna, men lider i stort sett av samma brister. Regelverket har även utökats till att omfatta lagring av annan europeisk persondata i USA. Och Europaparlamentet har så sent som förra året krävt att avtalet suspenderas, i väntan på att USA skall börja leva upp till dess regler.
Och nu blir det alltså rättssak av det hela, igen. TechCrunch rapporterar…
»The General Court of the EU has set a date of July 1 and 2 to hear the complaint brought by French digital rights group, La Quadrature du Net, against the European Commission’s renegotiated data transfer agreement which argues the arrangement is still incompatible with EU law on account of US government mass surveillance practices.«
Länk: EU-US Privacy Shield complaint to be heard by Europe’s top court in July »
Lämna ett svar