Goda nyheter: Artikel 11 & 13 har stött på patrull i ministerrådet

EU:s ministerråd har sagt nej till det senaste förhandlingsmandatet vad gäller det nya direktivet om upphovsrätt. Speciellt skall det ha varit artikel 11 (»länkskatten«) och artikel 13 (uppladdningsfiltret) som satt käppar i hjulet.

Glädjande nog är Sverige ett av de länder som sagt stopp och bildat en blockerande minoritet i ministerrådet. Det är oklart om regeringen drabbats av eftertankens kranka blekhet, fått en lidnersk knäpp eller om den reagerat på den växande opinion som vill stoppa artikel 11 & 13.

Hur som helst var det rätt sak att göra, vilket förtjänar beröm och uppmuntran. Låt oss rikta en tacksamhetens tanke till dem som dragit i rätt trådar bakom kulisserna.

Det är också möjligt att det rumänska EU-ordförandeskapet (som sitter första halvåret 2019) ofrivilligt lyckats sänka förhandlingsmandatet genom sin egen inkompetens. Till exempel har man framfört märkliga åsikter som att det är OK att ladda upp en meme på internet – men att den då bara får laddas upp / delas av den som gjort den. Vilket ju inte riktigt är hur internet fungerar…

Nu sägs måndagens trialog-förhandlingar vara uppskjutna tills vidare. Bollen är, med andra ord, fortfarande i spel.

Kanske viktigast av allt är att behandlingen av direktivet – med artikel 11 & 13 i fokus – är på väg att glida in i EU-valrörelsen (valet hålls den 26 maj). Om detta blir en valfråga, där de politiska partierna riskerar att förlora röster på impopulära beslut, då finns fortfarande en verklig möjlighet att plocka bort direktivets värsta delar – inom ramen för den vanliga demokratiska processen.

Slaget om artikel 11 & 13 är inte över. Men spelplanen har just förändrats till det bättre.

• Julia Reda, MEP (Pp): Copyright negotiations hit a brick wall in Council »
• Spiegel Online: Upload-Filter und Leistungsschutzrecht – Verhandlungen zur Urheberrechtsreform ausgesetzt »
• MAB: Upphovsrättsdirektivet åker på storstryk i ministerrådet! »
• Netzpolitik.org: EU-Urheberrechtsreform: Elf Länder auf letztem Meter gegen Uploadfilter »
• BoingBoing: The EU’s plan to impose mandatory copyright filters is on life-support and may die »

/ HAX

En kommentar till “Goda nyheter: Artikel 11 & 13 har stött på patrull i ministerrådet”

  1. Sverige väntar måhända på att nuvarande övergångskulturministern Bah Kuhnke (mp) och biträdande justitieministern Heléne Fritzon (s) ska ta plats i Europaparlamentet – de står på deras valsedlar. De har bägge ägnat en stor del av föregående mandatperiod åt Jean-Claude Junkers projekt En inre Digital Marknad. Hos Justitiedepartementet uppemot 70 yttranden – här endast ett exempel: Sveriges Läromedelsförfattares Förbund (SLFF) har genom sitt servicebolag Läromedelsförfattarna i Sverige AB beretts möjlighet att inkomma med remissyttrande på EU-kommissionens förslag till modernisering av EU:s upphovsrättsreglering: KOM (2016) 593 slutlig, KOM (2016) 594 slutlig, KOM (2016) 595 slutlig och KOM (2016) 596 slutlig. Där finns även ett dokument som inleds som följer: ”Uppförandekod rörande olovlig hantering av upphovsrättsskyddat material
    Kultur- och demokratiministern inledde i november 2015 rundabordssamtal med företrädare för ett stort antal aktörer som alla i olika omfattning berörs av den olovliga hanteringen av upphovsrättskyddat material.
    Vid samtalen deltog utöver företrädare för upphovsmän och rättighetshavare även företrädare för bland annat bredbandsbolag, betalföretag, tv-bolag, annonsörer och sökmotorer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.