EU: Persondataskydd eller digital protektionism?

EU-kommissionen har presenterat ett förslag till en Data Governance Act.

Man beskriver den så här:

»The proposal is the first of a set of measures announced in the 2020 European strategy for data. The instrument aims to foster the availability of data for use by increasing trust in data intermediaries and by strengthening data-sharing mechanisms across the EU.«

Å ena sidan vill man begränsa utflödet av persondata från EU. Å andra sidan öppnar man för europeiska »data-mäklare«.

Motherboard/Vice skriver:

»One of the larger proposed changes is the establishment of so-called independent “data intermediaries” that would facilitate data-sharing between consumers and businesses. Critically, these data intermediaries would have to be neutral, meaning that they wouldn’t be able to sell data to other companies nor use it to benefit their own. They would also be legally required to refuse requests for access by non-European authorities, such as the NSA, unless they are approved by an EU court.«

Man får en känsla av att det inte handlar så mycket om omsorg om persondata som att ge företag i EU ett övertag mot de amerikanska data-jättarna. Digital protektionism, om man så vill.

Det är också lite förvirrande att dessa »data-mäklare« förväntas tillhandahålla data-delning mellan konsumenter och företag – men utan att få sälja data till företag eller använda denna data för egen vinning. Frågan är vilken affärsmodellen antas vara.

»Based on the proposal, we see a fundamental shift in the European Union’s approach to data governance, from data protection to data harvesting,” Estelle Massé, a senior policy analyst at Access Now, wrote to Motherboard in an email. “From the narrative to the scope of the proposal, the European Commission is moving from a perspective of protecting and empowering people to one fostering more sharing of information. Now, these approaches don’t necessarily have to be at odds, however, we see very little in the draft Data Governance Act that would help empower people.«

Enkelt uttryckt är det lite oklart vad kommissionen egentligen vill med detta lagförslag.

Om EU vill gynna europeiska nätföretag – då kanske man istället borde sluta skrämma bort dem med överreglering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.