Strid om .ORG-domänen

Det har blåst upp till strid om .ORG-domänen. EFF skriver:

»EFF and 26 other organizations just sent a letter to the Internet Society (ISOC) urging it to stop the sale of the Public Interest Registry (PIR)—the organization that manages the .ORG top-level domain—to private equity firm Ethos Capital. Our message is clear: .ORG is extremely important to the non-governmental organization (NGO) community, and our community should have a voice in decisions affecting the future of .ORG.«

Man kan förstå att det finns en oro bland de NGO:er, medborgarrättsaktivister, nätaktivister, non-profits och organisationer som har en .ORG-domän för att den yttersta makten över denna kommer att hamna i händerna på ett finansbolag. Det skulle till exempel kunna leda till att obekväma domäner stängs ner till följd av yttre påtryckningar.

Om Ethos Capital har något sinne för PR – då borde de sätta upp en oberoende stiftelse, skänka .ORG-domänen till denna och ge makten över stiftelsen till representanter för dess användare.

Annars kanske det är lika bra om NGO:er m.fl. startar en ny toppdomän som de själva har total kontroll över från början, genom något slags förening eller stiftelse.

EFF: Nonprofit Community Stands Together to Protect .ORG »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.