Lögner och förtal under slutspurten av debatten om artikel 11 och 13

Det är ett knappt dygn kvar till Europaparlamentets votering om EU:s nya direktiv om upphovsrätt. Fokus ligger på artikel 11 (»länkskatten«) och artikel 13/17 (uppladdningsfiltret). Och tonläget blir allt mer irriterat.

Det senaste är att tyska kristdemokraterna, CDU, sprider en uppgift om att lördagens massiva demonstrationer mot artikel 11 & 13 var finansierade och organiserade av amerikanska nätjättar. Vilket är trams då organisatörerna inte ens hade råd med en ordentlig ljudanläggning.

Än mer korkad är uppgiften att demonstranterna skulle ha fått 450 € var för att delta. Vilket faller på sin egen orimlighet. Bara i Tyskland hade det i så fall kostat 45 miljoner €, det vill säga bortåt en halv miljard svenska kronor. Och några belägg för att någon betalt någon annan för att demonstrera finns över huvud taget inte.

Däremot behöver all desinformation ett korn av sanning. I detta fall handlar det om att den obundna, ideella organisationen EDRi (som lika ofta kritiserar nätjättarna som EU) har delat ut ett stipendie på 450 € till tolv unga nätaktivister – för att åka tillsammans och besöka Europaparlamentet i Strasbourg i samband med voteringen. Vilket naturligtvis är helt i sin ordning.

Läs mer hos Emanuel Karlsten: Tung tysk politiker hävdar att demonstranter är köpta – här är de tolv personer det handlar om »

Jag ser detta som en uppmuntrande signal. Förespråkarna för artikel 11 & 13 är desperata och har nu inget annat att komma med än medvetna lögner och förtal. Vilket kan vara en indikation på att artikel 11 & 13/17 faktiskt kommer att falla i morgondagens votering.

En kommentar till “Lögner och förtal under slutspurten av debatten om artikel 11 och 13”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.