EU mörkar säkerhetsbrister hos publika hotspots

EU har ett projekt för publika hotspots, WiFi4EU. Redan efter ett par timmar stängdes projektets portal ner, på grund av minst två olika säkerhetsluckor.

Detta har naturligtvis väckt frågor. Media har begärt ut information, om inte annat så för att ta reda på hur skattebetalarnas pengar använts. Dock visar det sig nu att i den information EU-kommissionen lämnat ut har viktig information redigerats bort. Detta kritiseras av bland andra Access Info Europe, som är en grupp som arbetar för öppenhet och transparens i EU.

Syftet med mörkningen sägs enligt EU:s Electronic Communications Networks and Services vara att eliminera ”eventuell kritik” och ”marginalisera frågor”. Vilket nog får sägas vara lika uppriktigt som uppseendeväckande.

EU Observer: Commission tried to hide details of ’WiFi4EU’ glitch »

En kommentar till “EU mörkar säkerhetsbrister hos publika hotspots”

  1. Det verkar vara så att EU:s egen portal där städer/kommuner runt om i EU kunde ansöka om ett fast bidrag på 15.000 EUR för att bygga hotspots var drabbad av säkerhetsproblem. Alltså webben där de skickade in sina ansökningar. Dels kunde man oauktoriserat komma åt persondata om de ansökande (bortredigerat!). Sedan gällde först till kvarn: Det fanns 1183 bidrag att dela ut. På fem sekunder kom det in 3500 ansökningar! De 1183 fylldes på 2 sekunder. Tidsstämplingen av ansökningarna var dock tydligen potentiellt felaktig (bortredigerat!). Om jag tolkar det rätt raderade de hela ansökningsomgången och börjar om på nytt. Utan att vilja säga varför …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.