Dåligt persondataskydd i socialtjänsten

Socialstyrelsen har idag lämnar en rapport om e-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2019. Och den visar på bristande persondataskydd i den kommunala socialtjänsten.

Ur pressmeddelandet…

»De personuppgifter som hanteras av socialtjänsten är lika känsliga som de som hanteras i hälso- och sjukvården. Det kan till exempel handla om information om missbruk, om familjesituation, om fysiska och psykiska funktionshinder, om ekonomi. Därför är det mycket viktigt att enbart behöriga personer har tillgång till dem, och då krävs en så kallad stark autentisering, eller säker roll- och behörighetsidentifikation genom tvåfaktorsinloggning (exempelvis id-kort och en personlig kod). Det är emellertid endast 13 procent av kommunerna som säger att de har en stark autentisering för samtliga system som behandlar personuppgifter.«

Den bristande medvetenheten om skydd för persondata tycks genomsyra hela den svenska förvaltningen – från statliga myndigheter ner till kommunal verksamhet.

Socialstyrelsen: Bristande skydd för personuppgifter i socialtjänsten »

En kommentar till “Dåligt persondataskydd i socialtjänsten”

 1. Hej.

  Du kanske inte känner till det, men standard i kommuner är att personer med funktionshinder vilka söker hjälp med (re)habilitering och utbildning syftande till arbete ombeds skriva på fullmakt för sekretessgenombrott mellan vård, arbetsförmedling, försäkringskassa och socialtjänst.

  Formuläret ser olika ut i olika kommuner: något standardiserat finns inte. Det brukar vara utformat så att personen skriver under längst ner och att där på mitten är en serie befogenheter som skall bockas för. Att det är rena löjan är ju uppenbart: det är ju bara att bocka för i efterhand – ord kommer att stå mot ord.

  Vidare specificeras inte under vilken tid detta gäller, om det rör sig om specifikt avgränsat syfte, eller vem som får begagna sig av det. Det är ett de facto carte blanche för tjänstemännen att bryta sekretessen utan risk för påföljd.

  En annan äcklig sak för den som alls värnar något slags privat är myndigheternas öppna landskap. Du förväntas som sjukskriven eller funktionshindrad redogöra för ditt ärende i en öppen reception inom hörhåll för kön, innan du hänvisas till handläggare.

  Myndigheter blockerar dessutom tillgång till olika sidor från sina offentliga terminaler. Arbetsförmedlingen anser t ex att bloggen Fnordspotting har ett olämpligt innehåll varför man inte kan titta på den från Af:s offentliga terminal. Tidningar som Flamman, Proletären eller Arbetaren går däremot bra.

  Hoppas infon ger di uppslag för mer skrivande om vardagsnära saker – du och andra frisinnade kanske skulle börja göra dokumenterade studiebesök på myndigheter?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.