• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Femte juli Nätet till folket!

Nätet till folket!

  • Om oss

Wikileaks har fått uppkäftig konkurrens

26 januari 2019 av Henrik Alexandersson Lämna en kommentar

Det har dykt upp en ny site för läckt information: Distributed Denial of Secrets. (Hos mig verkar det som om man behöver en Tor Browser för att nå den.)

Till skillnad från Wikileaks som aktivt söker ljuskänslig information att släppa till allmänheten – så handlar DDoS-projektet mer om att sammanställa redan existerande läckt information, från många olika källor på ett ställe. Man påstår sig även vara ideologiskt obundna och konsekvensneutrala.

Vilket naturligtvis är en bra sak. Makten måste granskas. Och ju fler aktörer som är verksamma med transparens-projekt, ju bättre är det.

Detta har dock inte hindrat att ett bråk har utbrutit mellan DDoS och Wikileaks – sedan DDoS twittrat om att man även tänker publicera känslig information om kopplingar mellan ryska makthavare och kriminella nätverk. DDoS menar att Wikileaks, i vart fall på senare tid, varit en smula undfallande på den punkten.

Reaktionen från Wikileaks sida har inte låtit vänta på sig. Vilket, med tanke på Julian Assanges något snarstuckna och självcentrerade personlighet, inte är förvånande.

Men för alla oss andra är det snarare bara bra att det nu finns konkurrens mellan olika aktörer, som håller efter varandra i transparens-nischen.

Vad gäller Wikileaks och Julian Assange, så vore det konstigt om Assange inte utvecklat en del udda drag där han sitter instängd år efter år på Ecuadors London-ambassad. Och givet den rådande situationen kan det knappast heller förvåna om Wikileaks blir en smula selektivt och vårdar de vänner de har. Även om det skulle råka vara Ryssland. Detta är inget försvar för sådant handlande, inte heller någon anklagelse – utan mer en notering om hur läget för tillfället tycks vara.

Men kan också förstå om Wikileaks tolkar insinuationer om vinklad eller selektiv information som bristande tacksamhet till och respekt för en organisation som de facto uträttat storverk på den fria informationens område. The War Diaries gav oss insikt i vad som faktiskt sker i Irak och Afghanistan – och de amerikanska skattebetalarna information om ett krig som förs i deras namn. The Embassy Cables visade hur så väl den amerikanska administrationen som regimer världen runt (inklusive den svenska regeringen) ägnar sig åt dubbelspel och sprider dubbla budskap. Och Clinton-mailen från den senaste amerikanska presidentvalrörelsen avslöjar häpnadsväckande fulspel från den politiska elitens sida. Detta skall alltid hållas på Wikileaks pluskonto.

Men fler aktörer och mer fri information är alltid bättre.

För övrigt tycker jag att det är hög tid att låta Julian Assange lämna ambassaden som en fri man.

Läs mer: Emma Best’s New Transparency Project Targets Russian Leaks She Says Wikileaks Refuses To Touch »

/ HAX

Dela

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Reddit Dela på E-post

Arkiverad under: Länktips, Spaning, Världen Taggad som: Distributed Denial of Secrets, Wikileaks

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Primärt sidofält

Nätfrihet och integritet!

Femte juli är en nätpolitisk nyhetssajt som står på internetanvändarnas sida. Läs mer.

  • Twitter: Femtejuli
  • Youtube
  • Soundcloud: 5july
  • RSS-flöde

Aktuellt från Twitter

femtejuli Femte juli @femtejuli ·
27 jan

I dag faller domen i fallet där tre journalister vid Helsingin Sanomat åtalas för röjande av statshemlighet https://svenska.yle.fi/a/7-10027360?utm_source=twitter-share&utm_medium=social via @svenska_yle

femtejuli Femte juli @femtejuli ·
27 jan

Idag är det Förintelsens minnesdag. De mänskliga rättigheternas uppgift är att se till att något liknande inte kan hända igen. Därför måste de alltid försvaras.

Just nu står kampen om rätten till privatliv och privat korrespondens.

https://femtejuli.se/2023/01/25/eu-kommissionen-overvakning-ar-viktigare-an-manskliga-rattigheter/

Retweet on Twitter Femte juli Retweeted
echo_pbreyer Patrick Breyer #JoinMastodon @echo_pbreyer ·
26 jan

🇬🇧 Today, the EU Ministers of Justice and Home Affairs are meeting to discuss organised crime in the digital age. Their "going dark" myth, however, is a fairy tale to enforce surveillance ideologies.

More: https://www.patrick-breyer.de/en/eu-justice-and-home-affairs-council-meeting-in-stockholm-on-going-dark-myth-secure-encryption-must-not-be-turned-off/

Retweet on Twitter Femte juli Retweeted
wikileaks WikiLeaks @wikileaks ·
27 jan

'Biden faces growing pressure to drop charges against Julian Assange' @guardian #FreeAssangeNOW https://www.theguardian.com/media/2022/dec/12/julian-assange-biden-press-freedom-legacy

Retweet on Twitter Femte juli Retweeted
unhumanrights UN Human Rights @unhumanrights ·
27 jan

The #UDHR was adopted in response to the atrocities of the #Holocaust & World War II, to #NeverAgain allow history to repeat itself. On #HolocaustRemembranceDay, we recall that respect for human dignity, rights, & fundamental freedoms is the only pathway to ensure enduring peace.

Prenumerera på inlägg


Loading

Senaste inlägg

  • EU-kommissionen: Övervakning är viktigare än mänskliga rättigheter25 januari 2023
  • ChatControl – granskning av EU-kommissionens förslag23 januari 2023
  • ChatControl – nu är det skarpt läge i EU, men regeringen vill inte tala om saken19 januari 2023
  • PP: EU-kommissionär Ylva Johansson ljuger om #ChatControl17 januari 2023
  • ChatControl – en lägesuppdatering16 januari 2023

Senaste kommentar

  1. EU-kommissionen: Övervakning är viktigare än mänskliga rättigheter om ChatControl – nu är det skarpt läge i EU, men regeringen vill inte tala om saken25 januari 2023

    […] av EU-kommissionens förslag• PP: EU-kommissionär Ylva Johansson ljuger om #ChatControl »• ChatControl – nu är det skarpt läge i…

CC BY 4.0 · Logga in

  • Soundcloud
  • Youtube
  • Twitter
  • RSS