Artikel 11 & 13: Försöker Europaparlamentet lura folket?

Klockan tickar. På fredag (18/1) spikar EU:s ministerråd sitt senaste förhandlingsmandat om det nya direktivet om upphovsrätt. Och på måndag (21/1) hålls de avslutande förhandlingarna mellan EU:s institutioner. Läget är låst och allt talar för att artikel 11 (»länkskatten«) och artikel 13 (uppladdningsfiltret) kommer att stå kvar i texten.

Samtidigt pågår en kamp om verklighetsbilden. I en Q&A på sin hemsida försöker Europaparlamentet tona ner vad som är på gång. Mike Masnick på Techdirt har granskat dess påståenden. Och han går rakt på kärnfrågan… »in a bit of hilarious theater, the agreement says it does not require filters… but there is literally no way to comply with the law without filters«.

I sin genomgång visar Masnick hur det nya direktivet blir ett hinder för nya media, nya medborgarjournalister och nya kulturskapare – och att Europaparlamentet bara bryr sig om de som är etablerade, det vill säga Big Media och Big Entertainment.

There is no evidence at all that ”online platforms and news aggregators are reaping all the rewards.” That is a complete and total myth. What JURI is really talking about are exactly two platforms: Google News and YouTube. Google News doesn’t run any ads in most locations, so it’s not ”reaping all the benefits,” it’s sending lots of traffic to news sites. For free. YouTube, meanwhile, is paying out tons of money to artists who choose to put their music on the site, and has already instituted the most advanced filter of its kind to stop infringement (and it’s terrible).

Europaparlamentet påstår vidare att det nya direktivet inte skapar några nya rättigheter för artister och journalister. Masnick kontrar:

This is so misleading that it’s extremely close to being an outright lie. It does not create any new rights for ”artists and journalists.” But it absolutely does create massive new rights for ”record labels and news publishers.” Notice how that’s different? This is a pretty amazing scam by JURI, though, to first argue this is about helping artists and journalists, then claiming it creates no new rights for them, while ignoring that it does create those new rights for the gatekeepers who have a long history of screwing over musicians and journalists.

Europaparlamentet påstår att direktivet inte skapar några nya skyldigheter för onlineplattformar och nyhetsaggregatorer, utan att man bara upprätthåller existerande regler. Masnick:

This is an outright lie. It creates massive new obligations for online platforms — including having to license works that their users upload (which has never been required before) or to install expensive, faulty, censorship filters. There is nothing in there about ”better respecting obligations.” It is creating huge new obligations. Obligations that will be impossible for nearly every internet platform to meet.

Parlamentet påstår att det som idag är lagligt och tillåtet att dela kommer att fortsätta vara lagligt och tillåtet att dela. Vilket tyder på att de folkvalda inte förstår vad de sysslar med. Masnick, igen:

This, too, is incredibly malicious and deceptive. Yes, what is currently legal for users to share will remain legal. But no online platform will allow for it, because of the massive legal liabilities created by this Directive.

Så där fortätter det. Europaparlamentets påståenden – på dess officiella hemsida – plockas isär ett efter ett. De är i bästa fall bara varm luft, i värsta fall ett försök från de folkvalda och deras funktionärer att missleda allmänheten. Listan är besvärande lång.

Läs själv och bilda dig en uppfattning:
• Techdirt: EU Parliament Puts Out Utter Nonsense Defending Copyright Directive »
• Europaparlamentet: Q and A on the draft digital copyright directive »

Sammanfattningsvis står sig kritiken mot detta nya direktiv. Artikel 11 (»länkskatten«) kommer att skada den öppna demokratiska debatten och att göra livet svårt för små publicister. Artikel 13 (uppladdningsfiltret) kommer att leda till censur på lösa grunder, till att de olika plattformarnas villkor kommer att ändras på ett sätt som drabbar internets frihet, till granskning och analys av allt alla lägger upp – samt till att makten över det fria ordet flyttas från lagarna och domstolarna till nätjättar som Facebook och Google.

Detta måste stoppas!

/ HAX

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.