EU:s länkskatt och nätcensur blir en valfråga

I går hölls ännu en runda i EU:s trialog-förhandlingar om det nya direktivet om upphovsrätt, EUCD. Positionerna är fortfarande låsta vad gäller artikel 11 (»länkskatten«) och artikel 13 (uppladdningsfiltret).

Planen var att förhandlingarna skulle vara klara nu, vilket alltså inte är fallet. Vilket innebär att EUCD kommer att bli en valfråga i EU-valet i slutet av maj 2019. Det ökar chansen för att artikel 11 och 13 kan falla.

Om man går till slutligt beslut innan EU-valet, då riskerar de partier och ledamöter som röstar för direktivet att straffas av väljarna i valet.

Och om beslutet skjuts upp till efter EU-valet, då kommer partierna och deras kandidater att avkrävas svar i själva valrörelsen.

I ett läge där beslutsfattarna verkar immuna mot sakargument, forskning, berörda parters invändningar och en allt mer högljudd opinion – så ställs de nu inför det enda politiker egentligen bryr sig om: väljarnas röster.

Det är först när deras egen makt är hotad som de skärper till sig. EUCD håller alltså på att bli ett problem för valstrateger i alla EU-länder. Har de någon självbevarelsedrift – då dödar de direktivets kontroversiella delar redan nu.

Men det bygger på att vi som är kritiska till artikel 11 & 13 håller trycket uppe.

Relaterad läsning: Facing Criticism from All Sides, EU’s Terrible Copyright Amendments Stumble into the New Year »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.