Bakslag för ”länkskatten” i Tyskland

Samtidigt som förhandlingar pågår i EU om det nya direktivet om upphovsrätt (EUCD) kommer relaterade nyheter från EU-domstolen.

Det handlar om den så kallade länkskatten som återfinns i EUCD:s artikel 11. Vilken innebär att nätplattformar kan komma att tvingas betala för att länka till artiklar i traditionell media, i vart fall om något av originalets text / rubrik / bild finns med i länken.

Systemet har redan prövats – och havererat – i Spanien. Men det finns även i Tyskland, där det blivit hårt kritiserat.

Idag meddelar EU-domstolens generaladvokat att han rekommenderar domstolen att detta måste upphöra. » Advocate General Hogan: the Court should rule that the new German rules prohibiting search engines from providing excerpts of press products without prior authorisation by the publisher must not be applied (PDF) »

Tyvärr bygger rekommendationen inte på några principiella argument. Istället handlar det om en teknikalitet, att Tyskland inte underrättat EU om dessa regler i vederbörlig ordning.

Inte desto mindre innebär generaladvokatens rekommendation – om den fastställs av domstolen – att systemet med länkskatt inte längre får tillämpas i Tyskland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.