Är du renlärig nog för att gilla Purism?

Purism är företaget som vill skydda sina användares privatliv. I somras släppte Purism två bärbara datorer efter en crowdfundingkampanj som drog in 2,5 miljoner dollar.

Läs gärna denna utförliga recension av Librem 13 v2, skriven av den unge österrikiske utvecklare som även var med på ett hörn i 5 juli-poddens avsnitt 17.

Nu är det dags att ta steget över till telefoner. Efter att ha crowdfundat 1,5 miljoner dollar kommer Purism att börja tillverka telefonen Librem 5:

The device promises total protection of your privacy, thanks to custom hardware, support for Linux-based software platforms (including PureOS), and features like end-to-end encrypted communications as well as hardware killswitches for the camera, Wi-Fi, Bluetooth and baseband.

”It will be a phone for the people, by the people”, säger företaget i en video.

Vad tycker ni om Purisms produkter?

Bärbara datorer är en sak och det är roligt att Purism tar upp kampen mot Apple och company där, som den nya underdogen.

Däremot har jag svårt att förstå poängen med en smartphone som värnar om sin ägares integritet. Är inte själva poängen med en denna leksak att ge upp integriteten medan man skrollar sig genom det ena flödet efter det andra? Den som verkligen värnar om integriteten skippar smartphonen helt och hållet. Att göra en smartphone integritetsvänlig är lite som att göra ett happy meal nyttigt. Det går, men … what’s the point?

Ge mig gärna mothugg.

Minns även Blackphone – ”a smartphone built to ensure privacy” – som lanserades av det schweiziska företaget Silent Circle 2014. Två år senare var företaget nära bankrutt. Numera marknadsför man bara en mobil brandvägg.

Och minns för all del också Firefox OS, det öppen källkod-baserade operativsystem för telefoner som Mozilla lanserade 2012 och lade ner 2016.

Slutsats: Folk vill inte ha integritetsvänliga telefoner. I alla fall inte när de ser ut som något från 2009 samtidigt som de stora tillverkarna överträffar varandra i bling.

3 kommentarer till “Är du renlärig nog för att gilla Purism?”

  1. Jag håller inte med gällande din åsikt om smartphones. Jag har inte det största skägget i rummet, för jag har en Nexus 5X med fungerande radio och så, men jag har däremot en AOSP-ROM utan Google Apps (GApps) och mitt programförråd är via F-Droid. Jag är medveten om att min operator kan spåra mig via radion, men det är jag illa tvungen till då det är svårt att komma undan telefondelen.

    Det går ju också att vara extrem och köra med exempelvis Replicant OS, vilket är en free software fork av Android som är endorsed av Free Software Foundation. Där har man tagit bort alla binary blobs och som konsekvens av det har du ingen radio och Wifi. Men du har en telefon som är fri på riktigt.

    Så visst går det att värna om sin personliga integritet även fast man har en smartphone. 🙂

    1. Visst, Hund! Även jag har dabbat med sånt där, det kanske får bli en egen bloggpost framöver. Men detta är på hobbynivå, något som entusiaster som du och jag kan ägna sig åt. För marknaden tror jag det är kört – det finns inte tillräckligt stort intresse för att komma upp i den extrema volym som smartphonetillverkning kräver för att bli lönsam, inbillar jag mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.