Wikipedia har gått till domstol för att slippa de nya brittiska reglerna på ID-krav och censur av innehåll.
Vi har tidigare berättat om Storbritanniens Online Safety Act, som säger att stora nätplattformar proaktivt måste begränsa olagligt och skadligt innehåll.
De måste även införa åldersverifiering i vissa fall. Och låta användare välja bort olika former av lagligt men »skadligt« innehåll.
Nu visar det sig att OSA kolliderar med Wikipedias hela upplägg och funktion.
På grund av det stora antalet användare räknas Wikipedia in i den högsta riskklassen enligt OSA – och drabbas därmed även av de hårdaste kraven och en omfattande byråkrati.
Wikipedia är ett användargenererat uppslagsverk. Uppslagsverk skall inte bry sig om ifall innehåll anses vara skadlig eller kontroversiellt – utan fokusera på att i möjligaste mån tillhandahålla objektivt korrekt fakta.
Speciellt oroar sig Wikipedia nu för att behöva införa åldersverifiering vilket anses hota de frivilliga redaktörernas anonymitet och personliga säkerhet (särskilt i länder med begränsad yttrandefrihet).
ID-krav kan även avskräcka bidragsgivare och minska sitens tillgänglighet.
Wikipedia oroar sig även över kravet på att ta på sig ansvar för användargenererat innehåll. Vilket givet sitens stora volym och ständiga dynamiska utveckling i praktiken är omöjligt.
Man menar att förändringar i Wikipedias öppna redigeringssystem och krav på ID skulle försvaga skyddet mot vandalism och desinformation.
Wikipedia har nu låtit meddela att man inte tänker acceptera OSA:s regler.
Och stiftelsen har gått till domstol för att slippa. Parterna hördes i veckan som gick och Royal Court of Justice väntas komma med sitt utslag inom en månad.
Skulle Wikipedia förlora målet och fortfarande stå fast vid sina principer kan siten komma att blockeras i Storbritannien.
CC0