Hur tänker Sverige rösta om »länkskatt« och uppladdningsfilter på fredag?

På fredag (18/1) kommer EU:s ministerråd att bekräfta sin position om EU:s nya direktiv om upphovsrätt. Och på måndag (21/1) blir det en sista förhandlingsrunda mellan Europaparlamentet, ministerrådet och EU-kommissionen.

Fortfarande är positionerna låsta och det ser ut som att så väl artikel 11 (»länkskatten«) som artikel 13 (uppladdningsfiltret) kommer att finnas kvar i förslaget.

På fredag skulle Sverige kunna göra skillnad. Den svenska regeringens position är för tillfället milt skeptisk till »länkskatten« och avvaktande positiv till uppladdningsfiltret. På ministerrådets möte skulle Sverige kunna ändra sin position – och säga nej rakt av.

Men det kommer knappast att ske. Vi har ingen regering – och kommer nu sömngångarmässigt att stödja en politik som kommer att förändra internet som vi känner det, till det sämre.

Särskilt uppseendeväckande är detta eftersom Miljöpartiet – som är motståndare till både artikel 11 & 13 i Europaparlamentet – har låtit sossarna göra som de vill i ministerrådet. MP sitter i regeringen och har därmed ett direkt ansvar för vad som sker. Men genom ointresse, passivitet, dålig koll eller i värsta fall god min i elakt spel har de låtit den regering i vilken de själva sitter driva en linje som de rimligen vet är både dum och farlig.

Man kan argumentera att det vore olämpligt av övergångsregeringen (som ju har begränsat politiskt mandat) att backa upp en linje som den vet kommer att leda till omfattande protester – och få negativa, oförutsedda och oönskade konsekvenser för hela informationssamhället. Man borde istället rösta nej, rakt av.

Men ingen tycks bry sig. Beslutsprocessen rullar på utan varesig svensk debatt, input eller genomtänkt position.

Samtidigt visar det rumänska EU-ordförandeskapet hur dålig markkontakt det har. Dess enda konkreta åsikt än så länge är att människor kanske skall få fortsätta ladda upp memes – men bara sådana de gjort själva…

I rest my case.

/ HAX

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.